Vad jag lärt mig av Rachael Ray

Rachael Ray hör till en av mina favorit tv-kockar. Hon har en egen tidning, har gett ut en massa kokböcker och har olika program på tv. 30 minute meals sändes till och med på finsk tv någon gång, men jag har mest kollat på henne via Youtube. Sett på själva middagstipset i hennes tv-show. Jag har snappat upp många bra recept därifrån och jag gillar hennes stil av matlagning. Den påminner om min. Mäter inte så noggrant och modifierar alla recept.

Vad jag lärt mig av Rachael Ray

Lök i hamburgare
Rachael Ray lagar mycket hamburgare och ett av de första tipsen jag lärde mig av henne var att riva ner lök i köttfärsen. Det gör att biffarna inte torkar ut, de blir saftigare och det ger förstås lite smak. Typ en halv riven lök per 400 g köttfärs, och den ska rivas. Det är saften man vill åt.

Dela hamburgare i fyra delar
Nu när vi en gång är inne på temat hamburgare, är nästa tips att dela smeten i fyra delar. Eller hur många biffar du nu tänkt göra. Inte bara börja göra biffar och så blir den sista en yttepytte biff och så måste du ta smet från de andra biffarna…

vad jag lärt mig av rachael ray

Garbage bowl
Det här vet jag inte riktigt vad jag ska kalla på svenska, slaskhink? Har man ett litet eller som i vårt fall opraktiskt kök där soptunnan placerad helt fel, är det såå mycket lättare att bara ta en stor skål och lägga allt skräp i den. Inte skala en lök, gå till soptunnan, hacka en morot, gå till soptunnan. Allt i en och samma skål först och sedan allt i soptunnan på en gång. Eller i komposten, eller vad man nu använder sig av.

Ingefära i frysen
Skala hela ingefäran, med sked (men det visste ni väl?), använd vad du ska och förvara resten i en plastpåse i frysen. Håller mycket längre, skrumpnar inte och är enklare att riva nästa gång du ska använda den.

Tomatsås
Rachael Ray har lärt mig hur man gör tomatsås, jag litar på hennes recept och jag använder mig alltid av samma grund. Hacka 1 stor lök, eller två små, riv några vitlöksklyftor, riv några morötter. Fräs i lite olja, det ska inte få färg. Några matskedar tomatpuré över det och så blandar man igen. När tomatpurén doftar, häller du på en deciliter eller så vittvin eller rödvin. Rödvin blir mustigare, medan vittvin blir fräschare. Två burkar (mutti) tomatkross, lite salt, peppar och oregano/basilika/timjan och så får allt puttra på. För lite extra smak tillsätter jag ibland Worcestershire sauce, eller en köttbuljongtärning. Är det strävt, men det borde det inte vara ifall du använde rivna morötter och muttis tomatkross, kan du tillsätta lite socker.

Blanda pasta och sås
När du kämpat och lagat tomatsås från grunden och ska servera det med pasta, nu kommer det viktigaste tipset. Oberoende av sås. Ta lite av pastavattnet i en mugg när pastan kokat klart. (Underkoka pastan med en minut eller två.) Blanda all pasta med all sås. Seriously gör det bara! Tro mig nu, det ska blandas alltihop. Häll på lite av pastavattnet för en såsigare/krämigare konsistens, det är stärkelsen i vattnet som gör att det blir bättre. Det finns inget värre en torr pasta med en klick sås i mitten, och det är inte alls samma sak att blanda det på tallriken sedan.

7

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *