När det plötsligt kom väldigt nära

På fredagen var jag ledig och jag hade varit ute och sprungit långpass, jag hade hunnit lägga upp en bild från det till instagram och hade tänkt blogga om saken. Jag orkade inte blogga om det just där och då utan tänkte att jag gör det senare på kvällen. Sen hände det något som gjorde att det inte blev något bloggande varken på fredag eller lördag.

Det där något, var förstås knivattacken i Åbo. Vi satt med sambon och spelade trivial pursuit. (Okej, nu är det också ute, vad vi gör på fredagar 🙂 ). Vi hade tagit en paus i spelet och jag skulle kolla på telefonen. Jag hade den på ljudlöst och hade inte märkt att jag fått en massa meddelanden. I whatsapp gruppen med jobbet hade jag kanske 15 meddelanden.

Är ni okej? Har ni öppet? Jo, allt okej. De har evakuerat köpcentret. Vissa stänger. Poliser överallt…

Ja bara ??? Vad har jag nu missat? Jag var ju just på nätet. Vad har hänt? Jag går snabbt in på första bästa nyhetssida och läser med förskräckelse vad som har hänt. Det blev inget mer trivial pursuit den kvällen och inget bloggande.

Åbo var min hemstad i många år och jag har otaliga gånger gått över salutorget just den tidpunkten. Till jobbet, från jobbet, till bussen, till butiken… Nu känns det allt väldigt nära. Det är nån som känner nån som känner nån. Nån som var där när det hände, nån som kände nån som blev skadad… En av mina arbetskollegor blev intervjuad till tidningen... Det är inte längre något som händer andra och som är anonymt.

20160917_203935

Åbo i mitt hjärta <3

0

2 tankar kring ”När det plötsligt kom väldigt nära

 1. marianorrgard

  Det är verkligen väldigt obehagligt, jag studerade också i åbo i flera år… Lika obehagligt tycker jag det är med rasismvågen som följt, nästan så jag varit lite orolig för vänner, bekanta och klienter (vikarierar ibland på grupphem för minderåriga ensamkommande flyktingar) med utländskt ursprung/utseende, att de ska bli attackerade pga hur de ser ut och varifrån de kommer… 🙁

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Usch för rasismen! Jag gillade inte alls att det genast efter attacken innan man visste något om förövaren, genast spreds en massa rykten om ”att han såg utländsk ut”. Utländsk?! Vad tusan menar du med det? Att han inte hade blont hår och blåa ögon eller?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *