Tallinn-Riga-Kaunas

Första etappen av vår roadtrip startade tidigt måndag morgon från Tallinn, Estland. Vi åt frukost på vårt hotell, checkade ut och körde till närmaste bensinstation för att tanka bilen. Vi visste att det här skulle vara den längsta etappen på vår resa och ville komma iväg så tidigt som möjligt. Enligt våra efterforskningar (=google) skulle det vara ca 580 kilometer till Kaunas i Litauen där vi skulle övernatta på nästa hotell. Vi hade först tänkt stanna i Pärnu i Estland, men insåg snabbt att tiden inte kommer att räcka till det. Vi ville nämligen även pausa i Riga i Lettland, eftersom vi aldrig varit där tidigare. Vägen var rak och fin och absolut inga problem med körningen. Full fart framåt bara… Någonstans längs med vägen började havet skymta bakom träden och vi tog vår första paus vid en strand i Lettland.

Riga

Till Riga anlände vi ungefär tvåtiden på dagen. Vi letade efter parkering en bra stund, innan vi till slut fann Stockmann och Europark. Kosta vad det kosta vill, vi skulle ändå inte stanna så länge inne i stan. Vi ville mest se gamla stan och bocka av Riga från listan. Riga visade sig vara hur mysigt och fint som helst och det var synd att vi inte hade mer tid på oss där. Samtidigt tänkte vi att det är så nära, att dit kan vi fara när som helst igen.

Inför resan hade jag varit till biblioteket och lånat en massa guideböcker. I Riga hade jag sett att det skulle finnas något som heter ”katthuset”. Det skulle vara ett hus med två statyer av svarta katter. Dit ville jag. Jag tänkte att det skulle vara bli en fin bild att posera vid, vi har ju en svart katt själv. Vi hade karta med och katthuset fanns utmärkt och skulle finnas mitt i gamla stan. Vi gick gata upp, gata ner och letade. Inga svarta katter i sikte. Jag hade tänkt att det skulle vara stora katter, jag fattade aldrig att titta uppåt. Vi hade nog aldrig hittat dem ifall vi inte sett att en massa andra människor fotar något på taken. Jag kan väl säga att jag blev lite besviken när jag såg dem 🙂

Kaunas

Efter en sen lunch inne i Riga, körde vi vidare mot Kaunas i Litauen. Där skulle vi pausa för natten, innan vår roadtrip skulle fortsätta nästa dag. Vi hade små bekymmer med att hitta vårt hotell. Tydligen är hotel Kaunas och Kaunas hotel inte samma sak. Det kan tänkas att vi först for till fel hotell… Det är inte direkt den roligaste känslan när du först kört i åtta timmar och sedan befinner dig på fel hotell med alla väskor i handen och bara vill lägga dig ner och sova efter en lång dag. Som tur var låg hotellen nära varandra,  ungefär mittemot varandra faktiskt. Vårt hotell låg mitt i centrum, precis vid gågatan. På kvällen blev det en kort vandring på stan, lite käk och sedan natti natti.
Nästa dag kände vi oss redo för att utforska staden mer innan roadtripen skulle fortsätta. Eftersom vårt hotell var så bra beläget vid gågatan var det bara att välja mellan caféerna för frukost. Frukosten bestod av nån slags pizza eller paj och kaffe.

Kaunas centrum består av gamla stan och den nya(re) delen. Vårt hotell fanns i den nya delen, men det var endast en kort promenad till gamla stan. I gamla stan fanns mysiga gränder, mycket kyrkor och en massa uteserveringar och cafén. En fördel med att stiga upp klockan åtta på morgonen är att du får gå ensam på gatorna och behöver inte trängas. En nackdel är att tyvärr var inte mycket öppet så tidigt på morgonen…

Genom Kaunas rinner två floder, Neris och Nemunas. Att fota dem var inte det lättaste, eftersom trafiken var väldigt livlig på morgonen. Det är samma flod på båda bilderna, bara fotat från olika vinklar. På den sista bilden avslöjas det vem som tagit bilderna 🙂 Nån kanske väntade på andra sidan gatan.

Nästa etapp blir Polen

 

 

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *