Polen

Etapp två och tre av vår resa spenderades i Polen. Vi startade tidigt på tisdagen från Kaunas och började på samma sätt som tidigare i Estland, med att tanka bilen. Vi hade bokat hotell i huvudstaden till Polen, Warsava och enligt google skulle det vara strax över 400 kilometer dit. Det kör man lätt på en dag tänkte vi och hade räknat med att vara framme tre fyra tiden ungefär. Körningen gick bra, vägarna var hyfsade och det var inte mycket trafik i början.

Vi hade navigatorn på hela tiden, men det var i princip en rak väg att köra längs med, så inte ens jag hade kunnat köra vilse. I något skede kom en korsning/rondell där vi enligt navigatorn skulle svänga till vänster. Skyltarna visade dock att Warsava var till höger och vi valde att följa skyltarna. Jag vet inte om vi gjorde fel val eller inte, men det kändes som om vi körde igenom varje liten polsk by. Här började trafiken stockas och vi började undra ifall vi någonsin skulle komma fram. Tiden för beräknad ankomst blev bara senare och senare på navigatorn och det fanns inte ens chans att vi skulle vara framme i Warsava fyra.

I efterhand har vi konstaterat enligt säkra källor (=google) att vi trots allt nog valde den snabbaste/kortaste vägen till Warsava. Det positiva med rutten var att landskapet var fint och att vi på det här sättet fick se mycket mer än vad vi skulle ha sett längs med motorvägen. Vägen var kantad av en massa storkbon och dem hade jag sett framemot att få se.

Vårt hotell låg utanför centrum av Warsava och vi kom fram sex tiden på kvällen. Då är tidsskillnaden medräknad, så det tog betydligt längre tid att köra än vi tänkt. Här någonstans började vi undra vad fasiken vi gett oss in i, ska varje dag bara bestå av körning och ingen sightseeing överhuvudtaget. På hotellet fanns en restaurang och vi valde att äta middag där. Det fanns ingen ork eller lust att försöka hitta något annat ställe att äta på den kvällen. Samtidigt bestämde vi oss för att skippa Warsava nästa dag och genast bege oss vidare för att förhoppningsvis komma fram tidigare på dagen. Synd att inte se Warsava, men helt rätt beslut i det läget. Det enda vi alltså såg från Warsava var hotellet och infarten till motorvägen, typ.

Nästa dag käkade vi frukost på hotellet och startade mot nästa ställe. Poznan i västra Polen. Jag visste inget om staden sedan tidigare, men det verkade som en bra mellanetapp på väg mot Tyskland. Efter Warsava börjar motorvägen där vissa sträckor är avgiftsbelagda. Vi hade först tänkt köra på vägarna som är gratis (och längre), men efter två dagars konstanta körning valde vi att ta den kortaste möjliga rutten. Nu ville vi bara fram så snabbt som möjligt och turista. Det var ju det som var poängen med vår resa, att se olika städer och länder, inte bara köra.

Poznan visade sig vara ett riktigt lyckokast. Det var helt klart en av höjdpunkterna på resan. Det kanske även beror på att vi kom fram redan tvåtiden på dagen och hade tid att göra något och att vädret var vackert. Hotellet var det bästa vi hade på resan, vi hade en rund säng! Sängen var finare bäddad än vad den är på bilden, men jag kanske hade hunnit ligga i den innan jag kom på att jag ska fota den 🙂

Eftersom vi inte visste något om Poznan sedan tidigare, hade vi egentligen ingen plan för dagen. Vi fick en karta från receptionen på hotellet och begav oss ut för att utforska stan. Nästan genast gick vi vilse 🙂 Eller inte vilse, men tja, vi tog en liten omväg… Planen var att gå till gamla stan och torget och se vad vi hittade helt enkelt.

I centrum av Poznan fanns ett stort torg med en massa färgglada hus. Mycket uteserveringar, restauranger och cafén även här och  turister. Små gränder och bakgator och hur mysigt som helst. Här hade vi verkligen kunnat vara en längre tid, eftersom solen sken och det var ganska varmt ute.

Vi käkade på en uteservering och fortsatte vandringen genom stan. Jag hade kollat in ett köpcentrum som skulle ligga i närheten av centrum. Vädret började bli sämre och vi ville inte gå tillbaka till hotellet när vi för en gångs skull hade tid att spendera i en stad. Vi hittade enkelt till köpcentret och fick lätt några timmar att gå där. Det var hur stort som helst, betydligt större än vad jag är van med i Finland.

Efter mycket shopping var vi klara för dagen och tog en taxi tillbaka till hotellet. Nästa dag skulle vi igen byta land, lämna Polen och resa vidare mot Tyskland och Berlin.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *