Farligt att cykla?

Hur farligt att cykla är det egentligen? Jag har hjälm (förstås) och jag cyklar inte på livligt trafikerade vägar, men under gårdagens cykeltur var jag nära att vurpa två gånger. Hade jag haft såna där clip-on cykelskor hade jag garanterat fallit. Nu kunde jag ta emot med fötterna och det enda det resulterade i var ett skrubbsår från pedalen på ena vristen. Och en och annan svordom. Och en lägre medelfart än jag haft på ett bra tag, bara för att jag inte vågade trycka på mer efter nära vurporna.

Nästan vurporna skedde på grusväg med väldigt mycket löst grus. När jag cyklade på asfalt gick det betydligt bättre. Fast då körde jag i och för sig i en stor grop och det kändes minsann i handlederna. Jag gillar och cykla och det har gått bra hittills, men gårdagens pass var mitt sämsta hittills. Det minst roliga. Hur kommer det att gå sedan om (när) jag köper en landsvägscykel. Kommer jag att falla? Jag vet att jag inte kan cykla på såna vägar som jag cyklat nu. Då är det asfalt som gäller, men då måste jag samtidigt ibland cykla på körbanan bland bilar. För det finns inte alltid cykelvägar.

Jag tycker nu också att det känns obehagligt att swoscha ner för backar. När jag kommer upp i hög fart. Jag är rädd för att köra på en kotte eller sten och vurpa. En landsvägscykel med smala däck, känns ju inte direkt säkrare. Jag har blivit bättre på att låta det rulla på i nerförsbackar och inte bromsa lika mycket. Det suger i magen, men det är samtidigt kul att komma upp i fart. Hur farligt att cykla är det egentligen? Om man inte tar hänsyn till andra i trafiken. Vad är sannolikheten för en vurpa? Eller vurpar man bara när man blir stillastående och glömmer bort att fötterna sitter fast i pedalerna?

farligt att cykla

2

2 tankar kring ”Farligt att cykla?

 1. sommarkväll

  Bra fråga, om man cyklar med huvudet på skaft och inte tar onödiga dumdristiga risker då tror jag det är lika farligt att cykla som att åka bil.

  Om en lättare olycka händer så skadar man sig sällan allvarligare än att man är tillbaka inom någon månad på cykel igen. Här förutsätts att hjälm används, ett lättare fall rentav från stillastående så kan ge en allvarlig hjärnskada som man kanske aldrig repar sig från. Viktigt att hjälmen sitter rätt och är ordentligt fastspänd, så att den inte förflyttar sig vid en eventuell smäll.

  När de gäller Pargas, så har jag stor respekt för Skräbbölebacken. Det är kul att åka ner i full fart, men samtidigt vet man att om något går fel här nu så då kan det gå rejält illa.

  Jag kan inte släppa detta med cykelhjälm och hur viktigt det egentligen är. Jag hoppas fler skulle inse riskerna här och att både liten & stor alltid använder hjälm när de cyklar. I Pargas är det tyvärr många som cyklar utan hjälm.

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Cykelhjälm är jätteviktigt och något jag självklart använder. Det är tyvärr många som cyklar utan 🙁

   Skräbbölebacken är farlig och just en sådan där jag är rädd för att köra på en kotte eller sten och vurpa. Då finns det inte mycket att göra om man faller, trots hjälm. Bara hoppas på det bästa och att inget allvarligt händer

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *