Tre veckor av styrketräning

Det har nu gått tre veckor av mitt styrketräningsprojekt. Tre veckor av tung benstyrka och lättare överkroppspass. Hur känns det då? So far so good. Jag tycker att jag har hittat en rutin som fungerar, jag tycker det är roligt och jag märker framsteg. Jag känner mig starkare och det är riktigt kul att träna styrka. Faktiskt. Löpningen känns väl inte lika bra, men det är inte heller mitt fokus just nu.

Idag var tredje gången jag gjorde mitt benpass. Jag hade fortfarande samma vikter som de två tidigare gångerna, men nästa vecka tror jag att jag ska öka. Det är en kul känsla att ha, att det känns för lätt och som om jag klarar av tyngre vikter igen. Så som jag har slarvat med styrketräningen hela sommaren, är det skönt att snabbt hitta tillbaka till rutiner. Veta att jag fortfarande kan och att jag inte är så svag som jag tror.

tre veckor av styrka

Mitt benpass består av övningar jag tror kommer att hjälpa mig i löpningen. Utfall, knäböj, marklyft, step up på bänk och höftlyft. Mot slutet brukar det svida rejält i musklerna och träningsvärken brukar vara ett faktum dagen efter. Överkroppspasset brukar vara lite friare, där blir det blandade övningar och inte enligt ett program. Oftast (eller oftast och oftast, jag har gjort det två gånger 🙂 ) blir det axelpressar, rodd och bicepscurl.

Nästa vecka tänker jag ännu följa samma program, men öka på vikterna, sedan får jag utvärdera. Även om jag har styrketränat tidigare, känner jag mig okunnig inom området. Med löpningen känns det som om jag kan mer, har mer erfarenhet och vet vad som fungerar för mig. Jag har alltid bara tränat styrka på känsla tidigare. Inte följt något program, haft en plan eller fokus. Nu när jag har det, vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

Hur ofta ska man byta program? Jag fattar ju att det är individuellt, men på ett ungefär. Om jag ökar på vikterna, då får jag ju en progression med det. När ska jag helt byta övningar, men fortfarande fokusera på ben? Istället för tung styrka, lättare vikter men fler repetitioner? Mera hopp och spänst?

4

2 tankar kring ”Tre veckor av styrketräning

 1. Hannas krypin

  Grymt att du kört tre veckor med styrka. Tycker allt du kan testa med högre vikter men inte byta program. Inte i huvudsak iallafall. Sen kan ju vissa pass vara något annat fokus, för variationen, Ett förslag är ju att köra ett pass med fokus explosivitet och ett pass tung styrka. Tänker att du nog får prova dig lite fram vad som passar dig bäst. 🙂

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Tack för en massa bra tips! Jag tror nog också att jag får prova mig fram, vad som passar mig bäst. Ett alternativ kan säkert vara att göra ett pass med tyngre styrka, ett med fokus på hopp och spänst och ett överkroppspass. Blandat med lite löpning förstås. Den vill jag inte ge upp helt 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *