Jag har ännu några inlägg om Australien på kommande, men ville dela med mig av detta goda recept. Jag gillar risotto, vi äter det ganska ofta, men oftast som tillbehör till kyckling. Detta är ett nytt recept som jag använde mig av går att äta som det är. Receptet är härifrån.
Du behöver för 4 portioner:
Risotto
2 finhackade schalottenlökar (jag hade en gul lök istället)
1 tsk torkad dragon
½ dl olivolja (jag använde vanlig rypsolja och inte så mycket)
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
4-5 dl vatten
½ tsk salt
peppar
1 dl riven parmesanost
Blomkål-ärtpuré
150 g blomkål
3 dl ärter
1 vitlöksklyfta
salt
25 g smör
ca 2 dl kokvatten
Fräs lök, dragon och ris i olja. Det ska inte ta färg, utan bara bli genomskinligt. Häll på vinet och låt koka ner. Fyll på med hett vatten lite i taget, så att riset hinner absorbera vätskan. Rör om mellan varven. Det borde ta ca. 15 minuter.
Lägg blomkålsbuketter och ärter i en kastrull med vitlöksklyftan. Häll på vatten så att det precis täcker. Salta och koka upp. Koka i ett par minuter, tills blomkålen är mjukare. Häll av vatten, men spara ca 2 dl till mixning av purén. Mixa purén slät i en blender eller med stavmixer med lite av kokvattnet och smöret.
Smaksätt riset med purén vid slutet av tillagningen, så att det blir krämigt. Smaka av med salt och peppar, samt riven parmesan. Tänk på att parmesanosten är saltig i sig.
Ifall det blir blomkål över så kan man steka den i lite olja i en stekpanna och servera till risotton.
I receptet står det att man skall servera ur djupa skålar. Den lilla detaljen missade jag och allt flöt således ut på tallriken. Men det var gott i alla fall 🙂
0