Konstiga tankar och hets kring tempo

Jag har aldrig ansett mig vara speciellt snabb som löpare, vad som nu sedan är snabbt är väl relativt, men… När jag jämför mig med ”alla andra”, så tycker jag att jag är långsam. Mitt rekord på milen är 57:01, för vissa är det snabbt och för andra säkert en långsam runda. För mig var det då när jag sprang den tiden snabbt och jag var glad och stolt över tiden. Vilket jag ju självklart ska vara.

Vart vill jag komma med detta inlägg? Jag vet inte… Jag vet att jag bara ska jämföra med mig själv och inte tänka på vad andra springer på för tider och i vilka farter. Men när jag jämför med mig själv och tänker på vad jag har sprungit i för farter tidigare och var jag är i dagsläget, så dyker det upp en del konstiga (och negativa) tankar i huvudet.

hets kring tempo

På söndagen sprang jag långpass på 17,5 kilometer. Det var det längsta jag sprungit på ett bra tag och jag borde vara nöjd och glad över passet. Det enda jag kan tänka på från passet var hur långsamt det gick. Jag hade ett snitt på 8:18 på hela rundan. Då kommer tankarna om att jag för två år sedan sprang halvmaraton på 2:06 vilket ger ett snitt på 5:59 ungefär. Betydligt snabbare än 8:18 i alla fall. Så att jämföra med sig själv ger en ju inte direkt en boost för självförtroendet. Jag vill ju bli bättre!

Innerst inne vet jag att det bara är mina egna hjärnspöken. Jag gick t.ex på söndagens runda ibland, eftersom jag inte sprungit långpass på 17,5 kilometer på ett tag. Så det drar ner snitt tempot. Jag vet också att jag springer fortare på tävling än på träning. Jag vet också att jag inte hade sovit gott under natten till söndagen och druckit vin på lördagen, så det kan påverka tempot…

Men… Jag blir så irriterad på mig själv ibland. Jag vill kunna fokusera på det positiva från passet. Jag sprang för fan 17,5 kilometer! Jag hade inte ont under passet, eller efteråt. Det kändes bra i kroppen och som om jag hade kunnat fortsätta springa längre. Jäkla hets kring tempo! (även om jag inser att det bara är mina egna spöken)

Hur är det med er? Funderar ni kring tempo? Vad är snabbt, vad långsamt, vad ”alla andra” springer i?

0

0 tankar kring ”Konstiga tankar och hets kring tempo

 1. Ronja Ekblom

  Fy den eviga hetsen kring tempo, känner igen mig där. Vi får helt enkelt påminna oss om varför vi egentligen springer över huvud taget? Välmående är min störs prioritet och får mig att numera lägga undan pressen och bara springa och njuta och framför allt lyssna på kroppen. Sen om det medför nya personbästa, great, om inte ja då har jag i alla fall bidragit till en fortsatt bra hälsa, vilket inte är fy skam det heller 🙂 Du är en riktigt bra löpare, minnas det! Och en bra inspirationskälla för oss andra som också nöter asfalt och stigar 🙂

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Men tack för dina fina ord!
   Att springa för välmående och hälsa är nog också en av mina viktigaste mål med träningen. Jag märker med mig själv att när jag inte kan träna, så mår jag direkt sämre. Löpningen ger mig möjlighet att rensa tankarna och nolla hjärnan efter en lång och tung arbetsdag och ger mig också mer ork i vardagen. Kan jag inte träna, så är det som om det ”byggs upp” i kroppen, stressen, negativa tankar osv…

   Svara
 2. Åsa

  Jag är precis lika hopplös. Kollar, jämför, deppar, analyserar… Ibland kan jag helt släppa, men oftast snurrar de där fart-tankarna. Och så jämför jag mig med ANDRA! Värsta grejen att göra!!!!

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Att jämföra sig med andra är ju jättedumt att göra, men jag gör det själv också. Tänker att person x som bara sprungit i två år, springer snabbare än mig som sprungit i fyra osv. Så dumt att göra, för alla har vi ju olika förutsättningar, träningsbakgrund, livet som kommer emellan…

   Svara
 3. Hanna

  Jag jämför också… Men inte med de som springer på tider som jag ändå inte kan komma ner på utan de som är ”jämnbra” med mig. Jag fokuserar även mer på kilometer. Om jag springer fyra kilometer känns det jättekort i jämförelse med en annan dag där jag kanske sprang en mil. Spelar roll egentligen med tid och distans. Huvudsaken är ju att jag springer och får min träning. Distans och tempo borde vara mindre viktigt.

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Att jag överhuvudtaget springer borde vara det viktigaste och det jag borde fokusera på. Inte lägga så mycket fokus på distans eller tempo.

   Svara
 4. Pingback: Testlopp del två | hopihopi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *