Fråga experterna

Jag brukar lyssna på Maratonpodden och där finns ett segment som heter Fråga experterna. Olika teman och frågor varje gång, olika experter. Träning, kost, skador, mental träning och så vidare. Det senaste avsnittet handlade om löparknä.

Jag har inte haft det (ta i trä, knack, knack), men det är just knäna som brukar göra mest ont på maraton. Det är som om jag ställt frågan, även om mina besvär inte direkt är löparknä. Personen som ställt frågan brukar springa långpass på 20-25 kilometer och då inte få problem, men vid (fjäll)maraton kommer knäsmärtan efter 25 kilometer. Så att hon är tvungen att gå, eller helt avbryta loppet. Vad är expertens svar?

fråga experterna

Spring längre långpass även på träning. Upp mot eller över 30 kilometer. Låter det bekant? Det är precis det jag själv också kommit fram till. Det går bra till 25 kilometer på maraton, men sen börjar det göra ont. Efter 30 börjar det göra jätteont.

Därför måste jag träna på att springa längre. Experten tyckte också att man skulle springa. Visst kunde man även gå, men att det var bättre att springa. Träna på det man vill bli bra på. Och så skulle man styrketräna också. Benstyrka för att bygga upp starka ben och knän. Det låter ju så självklart när någon annan säger det, men också bra att få det bekräftat. Det som jag själv kommit fram till, veta att jag tänker rätt inför kommande maratonsatsning.

Brukar du lyssna på Maratonpoddens Fråga Experterna? Ta det som ett tips, där finns många bra frågor.

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *