Fröknäcke

I goodiebagen från Paavo Nurmi maraton fick jag smakprov på fröknäcke. Det var riktigt gott och påminde mig om att jag har ett eget recept på dem. Eller eget och eget, det är inte mitt ursprungligen, jag tror att jag har hittat det här. Idag fick jag lust att baka dem igen och eftersom jag är så snäll, delar jag med mig av receptet.

Du behöver:

1,5 dl mandelmjöl
1 dl solrosfrön
1,5 dl sesamfrön
0,75 dl linfrön
1,5 msk fiberhusk (psyllium)
0,5 tsk salt
50 g smör eller kokosfett
4 dl kokande vatten
flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vattnet. Blanda alla torra ingredienser i en skål, förutom flingsaltet. Klicka smör (eller kokosfett, jag hade smör) ovanpå och häll på hett vatten så att smöret smälter. Blanda noga. Låt smeten svälla i 5 minuter.

20170720_112715

Platta ut degen på ett bakplåtspapper, så jämt och tunt som möjligt. Strö på flingsalt.

20170720_113720

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills degen fått lite yta.

Ta ut och skär i lagom stora bitar. In i ugnen igen och grädda i ytterligare 20-30 minuter, tills ytan är gyllenbrun och hård.

Ta ut från ugnen och vänd bitarna med en stekspade. Grädda i 20-30 minuter till, tills undersidan också är gyllenbrun och hård.

IMG_20170720_131433

Ät som det är, med smör eller med avokado.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *