Så lyckas du med ditt lopp

Det springs lopp till höger och vänster och det verkar som om alla ska springa något lopp i helgen. Eller så är det bara jag som följer en massa löpare på instagram. På lördagen springs det till exempel Göteborgsvarvet och Helsinki city run. Jag har genom åren lärt mig en del, från de lopp jag sprungit, och jag tänkte dela med mig av mina bästa tips. Fyll gärna på i kommentarsfältet ifall jag missat något. Först och främst ska du ju ha tränat inför distansen eller loppet, men det antar jag att du gjort. Har du inte gjort det, hjälper tyvärr inte dessa tips heller.

Inför loppet:

Läs informationen

När går starten. När ska du vara i startfållan. När ska du senast ha hämtat din nummerlapp. Osv.

Hämta ut nummerlappen i tid

Det kan vara långa köer till nummerlappsutdelningen eftersom det är många som ska springa. Har du möjlighet, hämta ut den redan dagen innan. Oftast finns det en mässa/expo i samband med nummerlappsutdelningen där det finns olika erbjudanden från loppets sponsorer. Snick snacka med andra löpare och ta lite bilder till din blogg eller instagram. Dessutom blir det mindre stress på själva loppdagen och då kommer du att vara nervös som det är redan.

Reka banprofil och vätskestationer

Här erkänner jag att jag är värdelös. Jag vet ju var starten och målet är och i princip hur banan går, men inte mycket mer än det. Första backen som kommer. Aj fan, borde ha tränat mer på backar 🙂 Jag tycker också om att veta var vätskestationerna finns. Hur ofta kommer det och vad serveras. Loppen är sponsrade av en viss sportsdryck som serveras vid vätskestationer och det är bra att testa på den innan, för att se om magen klarar av det. Eller finns det russin, apelsin, saltgurka… Kan du äta det eller behöver du egen energi med.

Testa din utrustning

Även om det finns en mässa med bra erbjudanden och du köper med dig ett par fina nya löparskor, springa INTE loppet i dem nästa dag. Ha ett par skor du vet att fungerar. Det samma gäller för kläder. Skavsår är inte kul, eller att hela tiden vara tvungen att dra upp/ner tröjan/byxor.

Vaselin

För att undvika skavsår, smörjer jag in mig i vaselin. Speciellt där bh-bandet och pulsbandet ligger. Och under armhålorna, och springer jag i shorts så på insida lår.

Under loppet:

Pace yourself

Ta det lugnt i början. Adrenalinet, peppen, stämningen gör att du vill rusa på i början. Gör inte det. Det är alltid trångt i starten. Det är inte värt att ödsla tid på springa om folk och bli stressad över att folk springer om dig. Efter tre kilometer brukar fältet jämna ut sig och du kan hålla ditt planerade tempo. Håll ditt planerade tempo och öka mot slutet och spring om folk då istället.

Spring inte med musik

Här gör man förstås som man själv vill, men jag gillar att ta in stämningen från publiken. High five:a med publiken, heja på andra löpare och njuta av stämningen. Speciellt strax innan starten när musiken dånar och alla klappar och man bara känner ivern i luften. Bästa känslan!

NJUT

Lopp är kul. Njut av stämningen och publiken. Tallinn halvmaraton i fjol var en enda folkfest, jag sprang med ett leende på läpparna hela tiden. Så kul!

Efter loppet:

Fira

Ett lopp är ett lopp är ett lopp. Det ska firas. Punkt. Med bubbel.

Analysera

Här är det bra med blogg och race reports. Bara att ösa ur alla tankar och känslor kring loppet. Både direkt efter och efter ett par dagar när allting hunnit mogna. Vad gick bra, vad gick mindre bra. Hur kan du förbättra dig till nästa gång. Eller vill du inte springa lopp fler gånger. Märkte du att det inte var något för dig. Det är också helt okej.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *