Tio kilometer tempopass

Tio kilometer hör till mina hatdistanser, speciellt om jag ska maxa. Idag skulle jag inte maxa, men tanken var ändå att springa ett snabbare pass. Inte intervaller, men mera testa springa en längre distans i högre tempo. Långpassen går i ett visst tempo, där har jag snarare varit fokuserad på längden och tiden ute, än själva tempot. Intervaller går ju snabbare, men där är det vila som drar ner på medeltempot. Vad jag är ute efter att försöka klura ut mitt maratontempo.

tio kilometer

Jag har mina olika tidsmål, som jag inte ännu outat på bloggen. Jag vet ungefär vilket tempo jag borde hålla för att nå de olika målen. Men det är en sak att veta tempot, det är en helt annan sak att faktiskt springa i det. Jag kan inte springa mina långpass i 7:30 tempo och långsammare och sedan på tävlingsdagen magiskt kunna springa i betydligt snabbare tempo. Jag måste träna på det. Det var planen idag. Tio kilometer i ett högre tempo. I ett önsketempo för maraton, guldmål. Tio kilometer kändes lagom. Det är tillräckligt långt för att det ska vara jobbigt, men det är inte ett långpass och sliter förhoppningsvis inte lika mycket.

Hur gick det då? Nja… I dagsläget kändes tempot alldeles för högt för maraton. Jag hade igen svårt att få upp tempot och att hålla det där. Tänkte jag inte på det och kämpade, föll jag tillbaka till mystempo. Det blev inte en jämn runda. Det gick lite för långsamt i början, men mot slutet gick det bättre. Jag kunde hålla tempot de sista fyra kilometerna. Fast det är kanske bara bra? Jag har en tendens att göra en tjurrusning i början och öppna alltför hårt. För att sedan krokna mot slutet och tappa en massa tid. Kanske det är bättre att börja långsammare och sedan ha krafter kvar. Allra bäst kanske det är att ha ett jämnt tempo hela vägen.

Som tur har jag ännu lite över en månad på mig att träna. Träna upp ett snabbare grundtempo och lära mig mitt maratontempo. Finjustera planen och tidsmålen.

0

4 kommentarer

 1. Maxa tio kilometer har jag bara gjort på tävling. Det kanske jag skulle göra som träningspass någon dag. 🙂

  • hopihopi

   4 augusti, 2018 at 10:25

   Det är väldigt sällan jag maxar tio kilometer, det blir oftast på tävling. Då är det dessutom ”lättare” när man taggar till på grund av nummerlappen 🙂

 2. Håller helt med om att 10 km är en hatdistans, särskilt om man ska försöka prestera någon form av bra tid. Då är det plötsligt VÄLDIGT långt. 10 km i mystempo däremot, det är riktigt trevligt 🙂

  Och ja, visst är det lätt att falla tillbaka i sitt vanliga mystempo så fort man inte fokuserar på att hålla fart. kroppen vill liksom vara där.

  • hopihopi

   13 augusti, 2018 at 08:54

   Tio kilometer i mystempo är trevligt, men som tävlingsdistans är det jobbigt. Vilken tur då att jag anmält mig till ett millopp till nu i lördag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Hopihopi

Tema av Anders NorenUpp ↑