Hur ska man klä sig vid cykling?

Hur tusan ska man klä sig vid cykling? Nu pratar jag inte om stilregler, dit har jag inte kommit ännu. Men så att jag inte fryser eller har för varmt. När jag springer tycker jag att jag vet vad jag ska ha på mig beroende på vad termometern visar. Är det plus 15 är det t-shirt, är det plus 10 är det långärmat osv. Blåser det behöver jag mer kläder, eller med windstopper material. Cykling känns som en helt främmande värld. Hur ska man klä sig vid cykling?

Förra sommaren när jag började cykla, hade jag inte det här problemet. Då var det så varmt, jag cyklade i typ shorts och en t-shirt. Löparskor, ankelstrumpor och jag bröt säkert mot alla stilregler där finns. Sen igen så cyklar jag med min mountainbike med cykelkorg. Det går liksom inte att göra fler fel än jag 🙂

Igår när jag cyklade för första gången hade jag långa tights, långärmad tröja och jacka. Vantar, men inget på huvudet. Hjälmen (förstås), men inget på öronen. Öronen frös, händerna hade för varmt, när jag tog av mig vantarna frös jag. Benen var lagom, överkroppen var för varm. Hur ska jag klä mig egentligen?

Hur ska jag tänka för att det ska bli rätt? Ska jag frysa i början och tänka att jag får varmt när jag cyklar. Eller fryser jag bara mer när jag börjar cykla beroende på om det blåser eller inte. Vad är det viktigaste klädesplagget? Vad ska jag satsa på, ifall jag ens vill köpa cykelkläder. Jag cyklar ju inte direkt mycket ännu, men intresset finns där. Jag tänker att jag bra kan cykla i mina vanliga träningskläder än så länge, men längre fram. Vad är viktigast? Såna roliga vadderade byxor? Som känns som en blöja. Jag har en billig version från typ Lidl. De är ungefär de obekvämaste byxorna som finns och finns inte en chans i världen att jag skulle kunna stanna med dem. Fulare byxor får man leta efter…

hur ska man klä sig vid cykling

Hjälp mig!

6

6 tankar kring ”Hur ska man klä sig vid cykling?

 1. Jessica

  Jag har samma problem som du. Jag äger en uppsättning cykelkläder, resten kör jag med löparkläder. Jag tycker det viktigaste har varit en vindtät jacka. Den är bra att alltid ha med och ta bort sen ifall det blir för varmt. Sen är det väldigt praktiskt med en cykel-kortärmat, alltså en sån med fickor bak på ryggen. Dit stoppar man mat och kläder man tar bort eller måste stoppa på mer, och telefonen. Jag har tyckt att cykelbyxor med sån där överdel (hängselbyxor?) passat bäst. Kanske inte så praktiskt om man gör jättelånga turer och behöver stanna och kissa men kortare funkar, de är bekvämast och klämmer inte in i midjan medan man cyklar (mina vanliga cykelbyxor är lite för små så kanske därav orsaken…). Men tycker inte de känns som blöja 😉 mina är ganska minimalt stoppade, lönar sig säkert att köpa ett par bra från cykelaffär som jag gjort. Härligt att cykla! Jag ska också försöka komma mig mer ut med cykeln i år.

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Jag har börjat gilla cyklingen mer och mer. Så pass mycket att jag vill ”satsa” på det med att köpa kläder. Jag har kollat på hängselbyxor, men tycker det verkar väldigt opraktiskt. Inte för att jag precis brukar stanna och kissa under mina rundor, men jag gissar att jag just då skulle behöva gå när jag hade hängselbyxor på 🙂

   Svara
 2. Linda

  Det beror på väder,vind o temperatur. Jag cyklar mycket på sommaren med min landsvägscykel,o använder mest såna pajtor som andas,typ kortärmat/långärmat beroende på vädret. Cykelbyxor ett måste förståss. Annars använder jag inte ”speciella”kläder,utan mest vanliga eller jumpakläder typ. Jag är inte så noga. Går ju att binda jackan i midjan om man får för varmt oxå ,nu när det är svårt att veta hur mycket man ska klä på sig. Använder halsduk/halsskydd ännu för jag har så känslig hals. Du får prova dig fram vartefter. 🙂 Lycka till!

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Tack för en massa bra tips. Halsduk hade nog varit en bra idé på min första cykeltur nu i helgen, för det var kallt om halsen. Den hade också gått att dra över öronen om det blivit för kallt.

   Jag hoppas på varmare temperaturer snart, så att jag inte behöver ha klädproblem

   Svara
 3. Fredrika

  Håller med om jackan. Är inte proffs cyklare på nåt sätt alls men cyklar hela året till jobb o då är en jacka som är vind o vattentät samt kan andas helt guldvärd.

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Såna finns det nog i garderoben, så det är tur att jag inte behöver köpa fler. kanske jag istället borde satsa på ett par bättre och bekvämare cykelbyxor än mina från Lidl 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *