Tio livsmedel jag alltid har hemma

Det finns matvaror som alltid ska finnas hemma, som vi alltid köper. Nu när vi dessutom försöker att bara handla en gång i veckan, är det extra viktigt att det finns några basvaror. Ifall det skulle bli kris, finns det alltid något att äta. Dessa tio livsmedel har jag alltid hemma. Inspiration till inlägget fick jag från Caroline. Det är en gammal och suddig bild, men liknande ordning och varor i skafferiet fortfarande. Och ja, jag har skrivit på hyllorna, vilken produkt som ska vara var.

livsmedel jag alltid har hemma

Tio livsmedel jag alltid har hemma

Ägg
Ägg måste ju vara det perfekta livsmedlet. Det passar till allt och gör genast allt lite matigare. Kokt ägg i en sallad, kokt ägg på soppa, på mackan. Kokt ägg som det är. Bananplättar. Omelett. Plus att det behövs till bakning. Finns det ägg hemma, har man alltid middag.

Tomat och tomatprodukter
Vanliga tomater, körsbärstomater. Tomatkross, tomatpuré, soltorkad tomat. Det finns alltid tomat hemma och det går åt åtminstone två burkar tomatkross i veckan. Till sås, till soppor. Italienskt, indiskt eller mexikansk.

Ost
Nu talar jag inte om ost som pålägg på mackan, även om det också alltid finns i kylskåpet. Jag tänker mer på halloumi, feta, mozzarella, blåmögelost, färskost. Har man inget att äta, kan man koka upp en burk tomatkross, tillsätta lite vatten och kryddor och smula över valfri ost. Finns det dessutom ännu pasta eller linser i skafferiet är det ju fest 🙂 Eller laga omelett med tomat och ost. Eller en varm macka med tomatpuré, tomat, ost och soltorkad tomat. Ostbricka när jag vill ha något gott på helgen. Jag har många gånger tänkt att jag skulle kunna vara vegan, men osten alltså… Den skulle vara svårast att avstå ifrån.

Banan
Att äta som det är, på yoghurt, eller laga bananplättar. I smoothies eller i banankaka. Perfekt att äta efter träning eller när man är på språng. Smular inte, kladdar inte och behöver inte tvättas som ett äpple och är inte lika jobbig att skala som en apelsin. 

livsmedel jag alltid har hemma

Yoghurt
Tjock grekisk, eller är den turkisk (?), den där stora burken med en skäggig gubbe på. Med bär, med banan, med mysli. Eller att laga kalla såser med. Till indisk matlagning eller att toppa tomatsoppan med.

Förkokta linser
Jag har även torkade linser, men med förkokta är det ännu lättare. Lins- och tomatsoppa. Det tar ungefär fem minuter att värma en burk tomatkross och en burk linser. Toppa med valfri ost och en klick yoghurt. Ljummen linssallad.

lunch på fyra ingredienser

Gurka
Det går åt åtminstone två gurkor i veckan. På mackan, i sallad eller tsatsiki. Nu när sommaren kommer skulle jag lätt bara kunna äta gurka, tomat och fetaost. En bit bröd till och det är middag.

Pasta
Vi äter pasta åtminstone en gång i veckan, oftast med en tomatbaserad sås. Det finns en massa olika sorter i skafferiet, beroende på vilken sås vi lagar, oftast blir det spagetti.

Pesto
Grön pesto, röd pesto, pesto med citron, eller med oliver. Det finns alltid någon pesto öppnad i kylskåpet. Gott till tomatbaserade pastasåser, på soppor, eller bara pesto och pasta. Eller istället för smör på mackan.

Frysta ärter
Ibland orkar jag inte laga sallad till maten. Då brukar jag bara värma en påse ärter i mikron. Eller så blandar jag ärter i pastasåsen. Ärtrisotto är en favoriträtt och något vi ofta äter om vi vill lyxa till det på helgen.

Vilka livsmedel har du alltid hemma?

 

3

2 tankar kring ”Tio livsmedel jag alltid har hemma

  1. Caroline

    Hej! Vad kul att läsa ditt inlägg! 😀 Märkte detta inlägg först nu när jag gick igenom min bloggs kommentarer som hamnat bland spam. Av någon anledning hade din kommentar hamnat dit och därför hade jag inte sett den :S

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *