Torsdag igen, vilket betyder middagstips. Det här är kanske inte något vi lagar på helgen, men varför inte. Det här är mer vardagsmat, min go-to soppa. Gott, enkelt, mycket smak och lätt att anpassa. Thaisoppa med kyckling.
Jag gillar stark mat, jag gillar asiatiskt, så många av ingredienserna har vi alltid hemma. Det är kanske mycket ingredienser, ska jag välja ut några du absolut behöver är det currypasta, kokosmjölk och lime. För mig är thailändsk mat en balans mellan salt, syra, starkt och sötma. Måtten är riktlinjer, för let’s face it, när mäter jag någonsin saker 🙂 Smaka, smaka, smaka och justera enligt behov. Vill du ha starkare, sätt mer chili, mera syra, mer lime, saltigare, mer fisksås och så vidare. Receptet ger fyra-sex portioner.
Thaisoppa med kyckling
500 g kycklingfile
2 rundlar nudlar
2 morötter
1 broccoli
2 burkar kokosmjölk
ca 1 liter vatten
Kryddor:
3 klyftor vitlök
1-3 chilin
1 msk riven ingefära
1 tsk citrongräspasta
3 msk currypasta (jag brukar ha röd)
3 kaffirlimeblad
1 lime, skal och saft
0,5 msk fisksås
Skär kycklingen i mindre bitar, stek i lite olja i en stor kastrull.
Tillsätt riven vitlök, riven ingefära, citrongräspasta, chili och currypasta. Rör runt en stund och dröm dig bort till Thailand.
Häll på kokosmjölk och vatten. Jag brukar börja med att skölja ur burkarna och sedan addera mer vatten efter hand. Tillsätt kaffirlimeblad och koka upp.
Under tiden hackar du grönsaker. Jag brukar ha morot och broccoli eller blomkål. Ibland bönor, ibland ärter. Lite beroende på vad som är billigt i butiken. Tillsätt i soppan.
När grönsakerna är nästan färdiga lägger du i nudlar som du brutit i mindre bitar. Det är nu det roliga börjar.
Smaka och justera soppan efter tycke och smak. Kanske det behövs mera vatten? Tillsätt fisksås och lime. Smaka av igen och justera. Ibland behövs det socker.
Vad är din favoritsoppa?
1