15 livsmedel jag gillar, och ogillar

Jag gillar mat, både att äta och att laga. Jag tycker själv att jag inte är kinkig och äter nog det mesta. Det som jag inte tycker om, det är väl helt normala saker att inte äta. Eller?! Här är en lista på femton livsmedel jag gillar och mindre gillar. Inspirationen är från Caroline.

15 livsmedel jag gillar

Spenat
Det är egentligen konstigt att jag ibland kan ha järnbrist, med tanke på hur mycket spenat jag äter. Jag äter sällan vanlig sallad, utan istället babyspenat. Vi odlar spenat på sommaren och äter det till allt. Spenatsoppa, paj med spenat och lax, svamppasta med spenat, palak paneer, i smoothies… Spenat passar till allt.

Lime
Citron i all ära, men lime är bättre. Både till söta bakverk och salta rätter. Många kryddstarka rätter blir ännu bättre med lime mot slutet, tänk mexikanskt eller thailändsk matlagning. Lime cheesecake, mojito, Hugo…

Yoghurt
Frukost, mellis eller middag. Det går åt mycket yoghurt. Jag lagar mycket indisk mat och en av basvarorna är yoghurt. Jag gillar bäst tjock grekisk eller turkisk yoghurt, men köper också mjölkfria alternativ, men dem lagar jag inte mat med. De äter jag som de är med frukt eller bär.

Nötter
Macademianötter är favorit, därefter pekan och så cashew. Varför måste nötter vara så dyra? Jag försöker att inte äta dem för snabbt, men det är bara så gott. Brukar lägga dem på min yoghurt eller bara äta som de är.

Fröknäcke
Jag bakar enligt detta recept. Varje jul tänker jag att jag ska baka och hämta till julmiddagen och varje jul har jag ätit upp allt själv innan julafton. Det spelar ingen roll hur mycket jag bakar, jag mumsar i mig det direkt. Godast är det med smör eller avokado.

Ost
Blåmögelost, getost, philadelphiaost, halloumi, vanlig ost…

Ägg
Finns det ett bättre livsmedel än ägg? Jag tror inte det. Kokt ägg, omelett, bananpannkakor…

Choklad
Det här är ju inte direkt ett livsmedel, men gott är det i alla fall. För tillfället är min favorit Fazers dumlechoklad, men annars tycker jag bättre om Marabou. Mint krokant eller Dajm.

julgodis favorit

Ingefära
Det här är också en ingrediens som passar både till sött och salt och som passar till nästan vad som helst. Jag skulle kunna äta den rå. Thailändsk matlagning, indiskt, med kyckling, med fisk, i smoothies. Ginger ale. Pepparkakor. Shottar mot förkylning. Ingefäran man får till sushi.

Kokos
Kokos är min favoritsmak på glass. Kokosmjölk, kokosgrädde, kokosolja. Hawaiian tropic solkräm. Piña colada. Havrekex med kokos. Mums!

ett favorit livsmedel

Batat/sötpotatis
Purésoppa med batat med ingefära och kokosmjölk. Eller batat pommes med blåmögelostdip. Eller batatlåda toppad med pekannötter. Ja tack!

Avokado
Lycka i livet är att hitta en perfekt mogen avokado. Äta med fröknäcke och lime.

tacos på fredag

Satsumas
Inte mandariner. Inte klementiner. Det är inte samma sak. Utan det ska vara satsumas. De är bäst.

Tomat
Körsbärstomater från den egna odlingen på sommaren. Soltorkad tomat. Tomatkross. Pasta med tomatsås. Tomatsoppa. Pico de gallo. Rostad tomat i ugn. Listan är lång med tomaträtter som jag tycker om.

Färska örter
Basilika är min favorit. Eller dill. Eller rosmarin. Nej salvia. Eller kanske koriander… Passar till allt och gör genast vilken tråkig rätt som helst godare. En sallad med tomat, mozzarella och basilika och pinjenötter. Det innehåller ju typ alla mina favoritsaker.

15 livsmedel jag ogillar

Mjölk
Jag har inte druckit mjölk på säkert 25 år. Dricker folk mjölk ännu? Till maten? Usch! Lukten av varm mjölk måste ju vara bland det värsta som finns. Tacka vet att jag det nuförtiden finns andra alternativ att välja bland ifall man vill ha en latte. Havremjölk är min favorit.

Marmeladgodis
Det här behöver väl inte ens förklaras?!

Lever
När det serverades leversås i skolan åt jag knäckebröd och av kålsalladen. Jag kan inte ens äta leverpastej, det smakar ju… lever.

Ärt-majs-paprika
Ärterna i påsen går att äta, majsen är helt okej, men det är paprikan som förstör det. Hellre köper jag ärter och majs skilt för sig.

Rökt renkött
Jag tar tillbaka, varm mjölk har inte den värsta lukten, rökt renkött har. Soppa på rökt ren, bara lukten ger mig kväljningar. Renskav där köttslamsor simmar i en vidrig fet sås. Nej tack! Däremot kan jag äta älgkött utan problem.

Bananchoklad glass
Banan är gott. Choklad är gott. Bananchokladglass är inte gott.

Kålrot
Kålrotslåda vid julen, usch! Rotmos, vad är det för underligheter? Det är konsistensen på kålroten som jag inte tycker om. Den är alldeles för ”träig” för min smak.

Kokt potatis
Alla andra former av potatis går, men inte kokt. Jag kan just och just äta nypotatis på sommaren, men bara för att det ”hör till”. Vi äter aldrig kokt potatis hemma. Aldrig.

Senap
Senap, pepparrot, wasabi, rädisa… För starkt och pepprigt för min smak. Rucola däremot är mums.

Ugnskorv
HK sininen lenkki fylld med ost och tomat. Serverad med antingen kokt potatis eller rotmos plus senap och ett glas mjölk till. Det är min mardröm. Jag skämtar inte ens 🙂

Blodplättar
Bara namnet gör ju att jag inte vill ha det. Vem vill äta blod?

Lutfisk
Jag är överlag skeptiskt till mat som måste täckas in med annat för att det ska vara gott. Man ska bara ha mycket sås och peppar på sägs det. Varför? För att det inte är gott som det är?

Memma
Se ovanstående punkt. Det är ju som att äta flytande bröd med en massa socker och grädde på. NEJ!

Lamm/fårkött
Jag inser på min lista här, att mitt största problem med mat, är mat som luktar. Det luktar ju blöt yllesocka…

Öl
Ljus mexikansk öl, typ Sol, det går att dricka om det är varmt. På en uteservering i gott sällskap. Jag skulle aldrig välja öl om det finns annat att välja bland. Hellre dricker jag vin. Eller vatten eller läsk.

5

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *