Stränder i Santorini

Första inlägget om Grekland, vi börjar med stränder i Santorini. Inte kanske det första man tänker på när man tänker på Santorini, men visst finns här vackra ständer också. Inte bara solnedgång och blåa kupoler. I det här inlägget tänkte jag gå igenom de tre viktigaste stränderna på södra sidan av ön. Black beach, red beach och white beach. Alla med olika karaktär. Här kan du läsa om andra stränder vi besökt.

stränder i santorini

Stränder i Santorini

Vi börjar med den största och där vi bodde. Inte stranden då förstås, men den närmaste. Black beach i Perissa. Tre kilometer av svart lavasten. Solstolar, beach barer, vattensporter, duschar. Som vilken strand som helst på en turistort, bara att här var det svart lava och inte sandstrand.


stränder i santorini

Stranden var het och badtofflor är att rekommendera. Inte direkt den mest badvänliga stranden på grund av havsbottnet, men det varierar från plats till plats. Första dagen jag skulle simma kändes det livsfarligt. Hala stenar och stora vågor. Jag har fortfarande spår av mina blåmärken. Andra gången på samma strand gick det betydligt lättare. Inte alls lika stora och hala stenar.

stränder i santorini

Solstolarna hör nästan alla till de olika beachbarena och de är gratis så länge du köper nåt. Eller så väljer du ett sån plats på stranden som inte hör till en beachbar och betalar för solstol och parasoll. (Gör inte det, svindyrt, mycket billigare att bara gå till en beachbar)

stränder i santorini

Den här gången hade vi hyrbil och kunde därför utforska Santorini på ett helt annat sätt än vara bunden till en researrangör. Som säkert också gör utflykter till följande strand, nämligen Red beach.

stränder i santorini

Det var inga problem att hitta hit, inte med GPS i alla fall. Lämna bilen vid parkeringen och gå. Det är en slingring stenstig, bra skor är att rekommendera. Vill du bara till utsiktsplatsen för att se på stranden, klarar du dig kanske med flipflops, men vill du ner till själva stranden behöver du bättre skor. Det är stenar, det är stig, det är trångt och smalt, men det är värt när du väl kommit ner.

stränder i santorini

Red beach är en betydligt mindre strand än Black beach och här finns inte mycket service. Några solstolar och ett litet café. Här vågade jag inte bada, men andra gjorde det nog. Klippor, vågor, hala stenar och en klumpig Heidi är inte en bra kombination.
Sista stranden vi besökte var White beach. Den ligger precis bredvid Red beach, men är inte lika lätt att köra till. Med båt, inga problem, med bil… Lite svårare. Vi hade läst att man bara kommer dit med båt, men tänkte ändå att det finns en utsiktsplats. Vi behöver inte komma ner till själva stranden, vi vill bara se den. Ibland ska man kanske lita på Google.


Det går att köra dit, men det är en smal sten/grusväg och vi vågade inte köra ända fram. Vi trodde inte att vi skulle komma upp för backarna med vår lilla grekiska hyrbil, att bilen skulle gå sönder. Vi lämnade helt enkelt bilen vid vägrenen och gick.

stränder i santorini

White beach var nog den häftigaste stranden enligt mig, just för att den var så otillgänglig. Här simmar man inte, inte ens fast man kommer med båt.

stränder i santorini

Om jag skulle rangordna stränder i Santorini enligt utseende är White beach etta, Red beach tvåa och Black beach trea. Men om jag rangordnar dem enligt användarvänlighet blir ordningen den motsatta. Jag vill ju nog ändå ha solstol och service.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *