Vinprovning på Domaine Sigalas

Greklandsinläggen fortsätter (äntligen!), med vinprovning på Domaine Sigalas. Vi har varit på vinprovning en gång tidigare, i Hunter Valley i Australien. Den här gången var konceptet annorlunda. Istället för att med en organiserad gruppresa köra runt till en massa vingårdar och prova på en massa vin, valde vi en vingård. Vi bokade själva vårt besök på förhand och valde ett vinpaket med fem vin och mat till.

vinprovning på domaine sigalas

Grekland som vinland är något jag inte visste så mycket om på förhand. Finns det ens grekiska viner på Alko, annat än Retsina? (Det finns det tydligen, till och med vin från den vingård vi besökte). Under resan hade vi druckit mycket lokala roséviner på restauranger och de var bra. Värre lokala vin har jag druckit 🙂


Vinprovningen var bokad till vår sista dag på resan och vingården låg nära där vi bodde. Jag hade kollat på Tripadvisor på olika vingårdar och när den som var rankad etta dessutom var nära där vi bodde, blev valet enkelt. Bara en kort promenad på tio minuter och vi var framme. Tydligen var det ett väldigt populärt ställe, där var mycket folk hela tiden som vi var där. Man kunde även komma som drop-in gäst, men vi hade som sagt förhandsbokat vår vinprovning. Vi fick inte ens den dag och tidpunkt vi egentligen ville ha, så populärt var det.

Det var vi och tre andra par, totalt åtta personer. Vi började med en kort vandring längs med vingården där vår värd förklarade processen och vintillverkningen. Berättade om de olika druvorna och vad som gör Santorinis vin speciella. Sedan var det dags för själva vinprovningen. Fem vin med mat som passar till. Små portioner. Tasting helt enkelt.

vinprovning domaine sigalas

Första var ett vittvin av deras kändaste sort, Assyrthiko. Dolmades och en citrusyoghurtssås till. Mer grekiskt blir det knappast, men så gott.

vinprovning Domaine Sigalas

Nästa vin blev igen ett vittvin med en grekisk sallad. Det här var min favorit, så god att jag köpte hem en flaska.

vinprovning

Santorini, eller åtminstone Domaine Sigalas, producerar mest vita viner. Därför blev även den tredje sorten ett vittvin. Till det serverades ceviche med lime och chili. Det är nästan som om de kände mig, och visste vad jag gillar. Lime, chili, vittvin, sol och en grekisk vingård. Kan det bli bättre?

vinprovning

Näst ut, rosévin med räksoppa. Det här var också så gott och vi efteråt köpte en flaska hem.

Sista rätten blev grekisk tomatbaserad pasta med fetaost och rödvin till. Det enda rödvinet vi drack på hela resan. Helt okej det med, men jag föredrar nog grekiska vita viner eller rosé. Maten däremot, mumma.

vinprovning

Vad tyckte vi om vinprovningen? Jättebra. Mycket behagligare än den i Australien. Lugnare tempo och mer fokus på de olika sorterna. Nu kunde vi ju faktiskt koncentrera oss på att smaka på vinerna. Inte bara nästa och nästa och nästa. Jättegod mat, det bästa vi åt på hela resan. Fina omgivningar och mysigt. Jag hade kanske önskat att få en efterrätt, att avsluta med något sött. Kanske skippat räksoppan och haft rosévinet sist tillsammans med baklava eller liknande. Men det fanns även andra vinprovningspaket med flera vin, kanske det är annorlunda på dem. Vi tog basic package.

Jag skulle ändå ge ett högt betyg och en stark rekommendation.

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *