Vatikanstaten

Jag tänkte redan nästan skriva Vatikanstaden, men det heter ju faktiskt Vatikanstaten. Ett yttepytte litet eget land beläget i centrum av Rom. Klart vi skulle dit när vi var i Italien. Lite osäkra på hur det skulle gå eftersom alla pratade om biljetter dit. Va då biljetter, vi vill bara vandra runt, det behöver man väl inte biljetter till. Fast behöver man pass? Och hur ska man klä sig? Och hur långa köer är det egentligen? För en annan sak som det också pratades mycket om angående Italien, var hur långa köer det är överallt. (Jag skriver prata, för jag har mest fått min information från Youtube).

vatikanstaten

Det visade sig att man varken behöver köa, typ, biljetter eller ha sitt pass med. Biljetter behöver man ju förstås om man vill besöka något museum och då kanske man behöver köa, men annars så inte.

Vi tog metron dit och sedan var det i princip bara att följa flocken av turister. Nästan alla i hela metron steg av på samma hållplats. Jag tror till och med att den hållplatsen ropades ut på engelska.

Vad finns det då att se och göra i Vatikanstaten? Vi hade siktet inställt på Peterskyrkan. Gratis att besöka och mäktigare plats får man nog leta efter. Herrejösses så den är stor och häftig. Alla andra kyrkor vi såg i Italien kändes ju nog lite klena efter att ha sett den största. Det går inte att fånga på bild hur stor den är, men tydligen rymmer den 60.000 (!) människor. Så att. Stor.

vatikanstaten

vatikanstaten

Vi kom in från sidoingången och då behövde man inte köa länge. Då kom man rakt in i kön. Så det kan tänkas att vi fuskade, men i så fall gjorde nog alla andra som kom in den vägen också det. Och vill man inte in i kyrkan, behöver man ju inte köa alls. Då kan man bara beundra den från utsidan och från torget (Petersplatsen). Men klart man ska gå in. En snabb väskskanning och metalldetektor senare kunde vi gå in. Vi hade klätt oss korrekt, men många fick engångssjalar för att täcka axlarna eller benen. Så kom nu inte i minishorts och topp till Katolska kyrkans centrum.

vatikanstaten

Vi vandrade runt i kyrkan och bara beundrade allt. Hur stor och mäktig den är och hur fin. Ljus, rymlig och massa guld. Mäktig är nog kanske det ord jag skulle använda för att beskriva den.

Det finns även en möjlighet att gå upp på taket av kyrkan, upp i kupolen. Det kostade bara tio euro, så det ville vi göra. Nu började köandet. Det var inte lång kö, men det hände ingenting. Kanske var det lunchpaus, kanske hade de siesta, eller så fungerade inte biljettautomaten, men kön rörde sig inte framåt överhuvudtaget. Här kändes det som om vi köade i en oändlighet. Efter en evighet hade vi i alla fall våra biljetter och mot hissen.

vatikanstaten

Hissen tar en upp till nivå två och sedan är det 320 trappsteg upp. Det finns också ett billigare alternativ för åtta euro och då går du alla 551 trappsteg. Upp, upp, upp. Smalare, smalare, smalare. Mer lutning, mer lutning och till sist ännu ett rep som räcke. Fun times, men så värt det sedan man kommer upp.

För oj, vad man såg bra. Nästan hela Rom. Uppifrån fick man en ännu bättre bild över hur stor och mäktig Petersplatsen är. Det är också en bild jag har sett hur många gånger som helst, och nu får jag själv se det i verkligheten. Wow!

vatikanstaten

vatikanstaten

När vi varit uppe på taket av kyrkan, måste vi även gå ner under kyrkan. Mot katakomberna. Där påvarna är begravda. Fint även här. Allt var liksom så ljust och fräscht. Inte någon dyster kyrka i svart.

vatikanstaten

vatikanstaten

Vi valde att inte besöka något museum i Vatikanstaten. Vi är väl egentligen inte såå intresserade. Är det gratis så visst, men orkar inte köa för biljetter. Dessutom visste vi att vi skulle besöka Pompeji senare under vår resa och tänkte att det får bli vår kulturella upplevelse.

Har du besökt Vatikanstaten?

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *