Chiligryta

Ledig helg innebär för min del förutom mer tid till träning även mer tid till mitt andra stora intresse, matlagning. Våra chiliplantor har en massa chilin som växer och frodas och det är ibland ett problem att använda dem. Idag bestämde jag mig för att göra en stor gryta med chili, för att ens använda några av dem. Jag är inte så bra på att följa recept, men efter en stunds surfande så hittade jag inspiration och blandade olika recept till min version av chili con carne.

Du behöver: ( 4 portioner)
ca. 500 g kött (jag använde hörnstek av nöt)
3 chilifrukter
3 vitlöksklyftor
2 lökar
ca. 2 dl rödvin
1 burk tomatkross
2 msk tomatpuré
1 burk majs
1 burk bönor (jag hade svarta bönor)
(salt), peppar
rökt paprikapulver
chilipulver, cayennepeppar
kanel
spiskummin

Att servera till:
majschips
naturell jogurt
guacamole/avokado
lime (detta glömde jag)
(riven ost)

 

2016-08-20 18.15.46

Jag använde inte kikärterna, behövdes inte

Börja med att bryna köttet i olja i en stekpanna. Flytta över till en stor kastrull. Stek sedan hackad vitlök, lök och chili i samma stekpanna över medelvärme och flytta över även det i kastrullen. Häll tomatpurén över blandningen och låt fräsa en stund. Häll på rödvinet och låt puttra i kanske 5 minuter.

Blanda ner tomatkrosset, skölj burken med vatten och häll med även det. Krydda efter behag. Jag gillar det starkt, så jag tog i rejält med kryddorna. Säkert en matsked chili och spiskummin och kanske en tesked av de övriga kryddorna. Låt grytan koka tills köttet är mört. För mig tog det lite över en timme. Ifall du använder köttfärs går det betydligt snabbare.

När grytan är nästan klar, vänd ner avrunnen majs och bönor. Servera med valfritt tilltugg. Jag tycker inte att det behövs varken potatis eller ris utan väljer att äta bara sallad till. Lite majschips, avokado och jogurt och det resterande rödvinet från flaskan och jag är mer än nöjd. Smaklig spis!

2016-08-20 19.52.14

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *