Träningsplaner under semestern

Min träning har hittills bestått av tre löppass i veckan, fördelat på ett långpass, ett intervallpass och ett valfritt pass, oftast ett vanligt distanspass. Utöver löpningen har jag gjort ett pass styrka i veckan. Det har fungerat bra och har varit det jag hunnit/orkat med, när det finns andra faktorer att ta hänsyn till. Som jobbet. Jag planerar alltid in min träning efter hur mina arbetsturer ser ut. Ibland efter jobbet, ibland innan jobbet och ibland finns det helt enkelt inte tid till träning. De brukar bli mina vilodagar. Nu behöver jag inte ta hänsyn till jobbet, eftersom jag har semester. Nu kan jag träna som jag vill,  nu har jag all tid i världen.

Träningsplaner under semestern

Mina träningsplaner under semestern kommer att bestå av mycket löpning. Jag vill öka på mängden pass från tre till fyra och öka på veckototalen. De senaste veckorna har totalen varit kring 35-37 kilometer fördelat på tre pass. Nu vill jag upp över 40, gärna närmare 50 kilometer. Jag tänker att det inte är omöjligt. Ett långpass på 25 kilometer, ett distanspass på 10 och två intervallpass/snabbare pass på 7 och 8 kilometer och det blir femtio.

träningsplaner under semestern

Enligt träningsprogrammet som jag följer inför maraton ska jag springa ett långpass, ett pass med korta intervaller och ett med långa intervaller i veckan. Det som kallas för långa intervaller i programmet är oftast att man ska växla mellan två olika tempon. Till exempel 4 minuter i 7:00 tempo och 4 minuter i 5:45 tempo. Ingen vila mellan intervallerna. Detta pass har jag skippat och istället sprungit ett vanligt distanspass i valfritt tempo beroende på känslan i kroppen. Nu tänker jag lägga till det passet i min träningsrutin och det fjärde passet blir ett valfritt distanspass.

Jag är på god väg till högre veckototal den här veckan. Det är bara tisdag och jag har redan sprungit över 18 kilometer. Åtta kilometer igår och idag blev det igen morgonlöpning. Idag sprang jag korta intervaller från träningsprogrammet. 8 gånger 3:30 minuter, med 90 sekunder vila mellan varje intervall. Plus uppvärmning och nedjogg förstås. Över 10 kilometer blev det totalt utan att jag ens tänkte på det. Jag bara sprang mina intervaller och funderade inte ens på längden.

Idag fungerade löpningen bättre än det gjorde igår. Jag åt en liten frukost, en smoothie i klämpåse, sån som finns vid barnmaten. Jag tror det hjälpte att ha ätit ens lite innan löpningen, eller så var det bara en bättre dag idag. Idag fanns ett helt annat tryck i steget och jag kunde springa mina intervaller.

Imorgon blir det en paus från löpningen. Jag har inte bestämt mig ifall det blir helvila eller ifall jag gör min styrketräning. Även om jag planerar att springa mer och oftare, tummar jag inte på styrkan. Den är fortfarande viktig för att kroppen ska orka och hållas skadefri. Speciellt nu när jag ökar på mängden.

Vad har du för träningsplaner under semestern?
0

4 kommentarer

 1. Ja, eller hur? Tränar också mycket bättre när jag är ledig. Då har man ju TID! Tid att träna och tid att återhämta sig.

  • hopihopi

   27 juli, 2018 at 14:07

   Det är så skönt att inte behöva fundera på när jag ska hinna träna, utan största problemet är snarare att inte träna för mycket.

 2. Synd att min semester är över, för precis sådär hade jag med. Mera tid att träna och ändå hinna med familjens övriga planer och att sova mer och vila. Det har inte blivit just någon löpning för mig, men istället cykling (till och med lite intervaller på cykeln). Och då har jag märkt att jag orkar förvånansvärt bra på morgonen med en banan innan och själva frukosten efter länken. Jag måste kanske skaffa såna där fruktmos-påsar igen. Bra tips. 🙂

  • hopihopi

   1 augusti, 2018 at 18:19

   Jag brukar också satsa på banan innan löpningen och sedan den riktiga frukosten efter. Jag gillar fruktmos/smoothie, speciellt de som är lite matigare med havre eller ris tillsatt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Hopihopi

Tema av Anders NorenUpp ↑