Jag vet inte hur många listor om mat jag fyllt i, men det är ett antal. Jag gillar mat, jag gillar listor och så vidare… Här är ännu en lista om mat. Den här gången även med några frågor om bakning. Listan hittade jag härifrån. Fyll gärna i du också.
Vilket är det mest lyckade recept du testat?
Jag är ju egentligen väldigt dålig på att följa recept. Jag ser mest recept som inspiration. Jag googlar säg ”kycklingsoppa”, klickar på en massa olika recept och fogar ihop alla till mitt eget. Tänker att det där receptet hade ris, det där kokosmjölk men inte ris. I det där skulle man ha chili, men inte kokosmjölk. Till sist lagar jag kycklingsoppa med ris, chili och kokosmjölk.
Ett recept som jag tycker om och brukar följa är spagetti med räkor och tomat. Ibland med mozzarella och ibland med getost, men i stort sett följer jag receptet till punkt och pricka.
Vilket recept har du misslyckats totalt med?
Minns en jul för några år sedan när jag skulle laga klementinkonfekt. Receptet krävde 4 dl klementinsaft och redan där borde jag ha anat oråd. Det krävdes typ en miljon klementiner för att få den mängden och det slutade med att jag tog apelsin också. Det skulle också vara 10 (!) gelatinblad och några andra ingredienser. Tanken var att det skulle lagas i en form och sedan skäras i kuber och rullas i socker. Min konfekt blev knappt en millimeter tjock, stenhård och det tog en vecka att skrapa bort från formen.
Har du skapat några egna recept?
Nästan alla recept är mina egna. Det är ett hopkok av många recept, jag kan aldrig ange mått eller tillagningstid.
Finns det några moment som du aldrig bryr dig om i ett recept?
Att mäta saker. Bakning är skilt förstås, men i matlagning. Nej. Står det en deciliter häller jag på måfå. Och tja, att faktiskt följa receptet 🙂
Vad bakar du helst till en vanlig fika?
Ah, detta är en svensk lista. Jag fikar inte, men till firande av något lagar jag cheesecake eller kladdkaka. Gärna med hallon eller lime.
Vilken maträtt bjuder du helst på om du vill imponera på någon?
Jag tycker om att laga kycklingfilé fylld med soltorkad tomat, basilika och mozzarella inlindad i parmaskinka. Serverad med risotto. Eller så lagar jag bara risotto, med typ pumpa eller med ärter.
Var förvarar du dina recept?
Jag har en massa kokböcker som jag nästan läser som skönlitteratur. Jag har även en tjock mapp med en massa recept i, indelat i mat, fest (som pajer och snittar), bakning och övrigt.
Vilket recept är du nyfiken på att testa?
Jag vill testa en massa bakrecept. Jag vill testa mirror glaze. Problemet är snarare att jag inte egentligen är så förtjust i söta bakverk och jag vet inte vad jag ska göra med alla cupcakes, kakor, kex och bullar. Jag tycker om att baka, men inte om att äta dem.
Jag vill även laga mer vegetariskt. Få fler vardagsrätter i min repertoar, och inte alltid bara laga wok med mifu.
Hur/var hittar du inspiration till din matlagning?
Masterchef Australia måste ju vara det bästa matprogrammet på tv. Jag har bara sporadiskt kollat på den svenska, finska eller amerikanska versionen, men Australien är såå bra. Jösses vad bra alla deltagare är. Jag vill också vara med!
Jag följer kockar eller tv-personligheter på instagram eller på youtube. Rachael Ray är en favorit. Hon har många bra recept och har en liknande inställning till matlagning som mig.
Jag brukar också googla eller vara inne på sidor som koket.se och för att hitta inspiration. Printa ut en massa recept och tänka att det där ska jag laga någon gång. Lägga dem i min mapp och glömma bort dem.
Om du fick ge mat- eller bakningstips?
Oj vad svårt. Våga testa nya saker. Ny smaker, nya recept, avvik från receptet. Ha roligt när du lagar mat! Sam är ibland skeptisk till alla mina underligheter i köket, men för det mesta blir det gott. Ätbart i alla fall.
Cheesecake är såå gott! Äter det alldeles för sällan. 😛
Haha! Förlåååt, men skrattar åt klementinkonfekten…
Nu kan jag också skratta åt klementinkonfekten, men där och då var det inte roligt. Allt det kämpandet för ingenting liksom 🙂
Åh, den där kycklingen med mozzarella, basilika och soltorkade tomater lät ju himla gott. Risotto har jag aldrig vågat mig på, är det svårt?
Jag tycker inte att risotto är svårt, men det kräver att man är närvarande och vid spisen hela tiden. Du ska röra ca 1 dl vätska in i riset åt gången och röra hela tiden så att det blir krämigt. Du kan liksom inte sätta igång, göra något annat och sedan glömma bort det 🙂 Men svårt är det inte