I linje med mina målsättningar för 2019 och att äta mer vegetariskt blev det den här veckan Palak paneer med halloumi. Det indiska köket är en bra inspirationskälla för vegetarisk mat och hör till min favoritmat. Paneer är en form av ost som jag inte har hittat i Finland. Jag brukar i stället använda mig av halloumi eller mifu. Ta en mjuk ost som inte smälter, ”kotijuusto” som finns i Finland fungerar också.
Du behöver:
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 paket halloumi
2 påsar fryst spenat
2 dl grädde
jogurt
garam masala
spiskummin
mald ingefära
mald koriander
gurkmeja
salt
mango chutney
ris
Som vanligt är jag värdelös på recept och på mått, allt är på ett ungefär 🙂 Det här receptet blir till kanske fyra personer.
Skala och finhacka vitlöken och löken. Skiva osten och stek den i en torr stekpanna. Jag tycker det är lättare att steka den i skivor och sedan skära den i mindre bitar. Ta bort från stekpannan och lägg åt sidan.
Stek vitlök och lök i lite olja i samma stekpanna. Det ska inte få färg, utan bara bli mjuk. Tillsätt den frysta spenaten och kryddor. Här kan man ta så lite eller mycket man vill, beroende på hur ”starkt” man vill ha det. Börja med kanske en tesked ifall du är osäker. Jag tar mer 🙂 Jag brukar inte salta i det här skedet ännu, utan först mot slutet.
När spenaten smält häller du i en burk valfri grädde och jogurt. Typ två deciliter av båda sorterna. Blanda runt och lägg i den stekta halloumin och rör om. Halloumi är rätt saltigt, det kan tänkas att det inte behövs mer salt. Jag satte även pyttelite chiliflakes, för jag ville ha en liten kick.
Servera med kokt ris, mango chutney och mer jogurt.
Har du testat Palak paneer?
2
åh, brukar oftast beställa palak paneer när jag är på indiska restauranger, så måste testa det här receptet!
Jag tycker att du ska testa att laga själv. Jag har aldrig ätit det på indisk restaurang, men det är säkert ännu godare där 🙂
Det där låter verkligen supergott!!
Det är supergott 🙂 Testa!
Jag har också bara ätit det på restaurang, måste testa laga själv! Tack för receptet!
Nu blev jag bara ännu mer sugen på att äta på indisk restaurang igen. Det är evigheter sedan jag besökte en sådan