Ett lopp ska firas, det är en av mina regler. Jag firar gärna med god mat och dryck och när man är i Tallinn finns det bara ett ställe som gäller. Restaurang Ribe. Det är fjärde gången jag ätit där och det är alltid lika bra. Jag har alltid ätit en trerätters meny, oftast med tillhörande vinpaket. Det är ett lite dyrare ställe, men fortfarande betydligt billigare än vad en motsvarande måltid skulle kosta i Finland, och det är värt varenda euro. Det finns inget att klaga över. Servicen är toppen, engelskan är bra, personalen kunnig, stället är fint, inredningen är snygg. Och maten. Bara maten är värd en resa till Tallinn.
Restaurang Ribe är en fine dining restaurang som blivit vald till en av Estland bästa restauranger flera gånger. Jag förstår varför. Det har alltid varit så bra. Jag har tipsat om restaurangen tidigare och även om Tallinn kryllar av bra restauranger återkommer vi alltid till Ribe. Vi har alltid bokat bord, och det har alltid behövts. Restaurangen har alltid varit full när vi varit där. Oberoende om det varit lördag eller tisdag. Den här gången valde jag den vegetariska trerätters menyn, med tillhörande vinpaket. Restaurang Ribe får plus i kanten för att det finns en vegetarisk meny. Det blir också plus i kanten för att det nu för tiden även finns alkoholfria alternativ att matcha maten. Jag tror inte direkt att det är vatten som serveras då…
Till förrätt valde jag ravioli med svamp och parmesan. Det serveras med babyspenat och krispig lök. Mumma! Jag serverades ett ungerskt vittvin, något jag aldrig valt själv, men som passade riktigt bra till. Jag gillar att testa och smaka på nya sorter och att lära mig något nytt. Servitörerna är jättebra på att förklara vad man äter och dricker. Därför är servicen så bra enligt mig.
Till huvudrätt blev det rostad kronärtskocka med grönsaker och tomatsås. Tyvärr ser det inte alls lika gott ut på bild som det var, men ni får helt enkelt lita på att det var gott. För det var det. Förstås. Jag tror inte att jag någonsin blivit besviken på Ribe. Allt är gott.
Och så efterrätten. Den i sig är värd ett besök på Ribe. Jag hade vitchoklad med jordgubbar, grekisk yoghurt och glass gjord på violer. Sam hade en chokladbrownie med karamellsås, och den såg också riktigt smarrig ut. Jag var speciellt förtjust i vinet som serverades till min efterrätt. Igen en gång en druva från ett land jag aldrig själv valt, men till just det passade det utmärkt. De kan nog sin sak på Ribe.
Hur hittar man till Restaurang Ribe? Det är enkelt, Vene 7 är adressen. Tvärgatan precis innan torget, ifall man kommer genom Viru gates.
2