Tips för Kuba

Det här kommer att bli det sista inlägget om Kuba, tidigare inlägg finns att läsa här. I det här inlägget tänkte jag ta upp tips för Kuba. Ett liknande inlägg som jag skrev om Gambia. Något jag önskar att jag vetat innan resan.

Mina tips för Kuba

Ta med egen mat/snacks

Vi hade lärt oss från Gambia, att det inte finns mycket i butikerna ifall man vill ha snacks. Vi hade med två burkar chips och lite godis. Det hade behövts mer. Alltså jag vet inte riktigt hur jag ska förklara maten… Det var inte gott.

tips för kuba

Vi bodde på ett all inclusive hotell där allt ingick. Frukost, lunch, middag. Snackbar, poolbar, dricka dygnet runt. Vi hade läst på nätet att maten inte var någon höjdare, men vi tänkte inte så mycket på det. För så står det väl alltid och vi är inte kinkiga. Vi ville mest ha lite snacks att ha på stranden. Inte kunde vi väl behöva ha med mat mat. När det en gång skulle finnas allt på hotellet. Bara att välja och vraka.

Vi har en gång tidigare bott på all inclusive hotell och redan då konstaterat att det inte är för oss. Skramlet i matsalen, samma mat hela tiden, att det inte är så gott och så vidare. Redan första dagen vid middagen, (vi åt ingen lunch den dagen,) tänkte vi. Nej fan! Ska vi äta här i en vecka? Vi hade absolut ingen aptit. Det är konstigt att man är hungrig, man vet att man borde äta, men i samma sekund man stiger in i matsalen försvinner lusten.

Det var sånt oljud, det var matos och det var en massa underliga röror. Alla gick runt borden, lyfte på locken till skålarna, rörde lite i grytorna och tog ingen mat. Gick ett varv till och tog några pommes frites. Det fanns inget att äta. Det såg ut att vara mycket, men det var mest samma sak i olika former. Samma ost i skivor, kuber, spiraler, bitar, runda bitar… Jag är på riktigt inte kinkig, men jag vill liksom inte äta kapris till middag. Eller skivad ost som var samma som på frukosten.

vem vad vilken

När Sam sen ännu på dag två blev matförgiftad och spenderade en natt i badrummet, försvann den sista aptiten. Han var så dålig att han var tvungen att besöka läkare. Och det är en orsak till att det inte blev något tennisspelande för oss. Energin och orken fanns inte. Varken för honom eller för mig.

Det var inte bara hotellets mat som var dålig. Vi testade på olika restauranger. En på hotellområdet och en helt vanlig. Spagetti frutti di mare, var pennepasta med tomatsås och mögelost. Spagetti carbonara var ost, ost och ännu mer ost.

tips för kuba

Nu låter jag säkert jättegnällig, men jag vet inte hur jag ska förklara saken. Maten var inte bra. Samtidigt förstår jag det lite. Kuba har ju ingen egen matkultur och det är förstås svårt att ha det när man inte vet vad som fås in. Kuba har inte handelsavtal med många länder, på grund av olika blockader. Butikerna gapar tomt, och det är mer enligt principen man tager vad man haver. Det att jag får pennepasta när det ska vara spagetti, stör ju inte mig egentligen, men det beskriver situationen.

Vad åt vi då? Sam åt ris och vitt bröd, på läkarens ordination. Jag åt ris, någon ärta, ananas och tacosås. Till frukost åt jag friterade munkar. Sött bröd med osaltat smör, och någon form av chorizokorv. För att ens få lite smak i maten. Gäster som varit på hotellet tidigare, eller i Kuba, eller läst ett sånt här inlägg någonstans, hade egna kryddor med. Ketchup, barbecue sås, senap, grillkrydda…

Ta med kattmat

På hotellområdet och vid poolen fanns många kissor. De var allas kompisar och såg ut att vara välmående. Jag önskar att jag hade tagit med kattmat, torrfoder eller godis. Vissa gäster hade med, eller hade kanske köpt, och matade dem. De gästerna var extra populära och katterna kom rusandes när de kände igen gästerna som hade mat. Några försökte mata kissorna med ost eller korv från frukostbuffén och det dög inte åt dem heller 🙂

tips för kuba

Ta med en termos

Vi hade båda med varsin termos. Vi använde våra som vattenflaska och de var jättebra att ha med på stranden. Vattnet hölls kallt hela dagen, fastän flaskan blev varm. Vår flaska var kanske en halv liter, men många gick med betydligt större flaskor. Nästan alla vi mötte hade en termos och jag tror inte att de innehöll bara vatten. Vissa utnyttjade all inclusive servicen med dricka dygnet runt lite mer än vi gjorde. På det sättet behövde de inte hämta mer öl/drinkar lika ofta. Utan de gjordes direkt i termosen. En liter mojito? Men visst.

Ta med varma kläder och sockor

Även om det var varmt i Kuba, gjorde fukten att det kändes kyligt på kvällarna. Vårt hotellrum var som en unken, fuktig källare och jag var väldigt glad över mina yllesockor på natten. Vi hade en AC i vårt rum, men den gick inte att justera till att blåsa varmt. Så jag frös om nätterna. Och vad är det med alla varma länder? Varför måste AC:n vara på femton grader i alla butiker, bussar, taxin? Brrr!


tips för kuba

Ta med toalettpapper

Vid de flesta allmänna toaletter som på restauranger, caféer och flygfältet fanns det en kvinna som mot en liten slant gav dig toapapper. Den lilla biten räcker inte långt ifall du både vill lägga något på sitsen (och det vill du!), göra dina behov och torka händerna på något efteråt. Ha med lite eget, eller ta från hotellet när du ska out and about. Finns det ingen kvinna och det är gratis, vill du  inte besöka toan. (Trust me, du vill knappt besöka den du betalat för heller)

tips för kuba

Jag inser när jag läser mitt inlägg att jag säkert låter jättegnällig, negativ och som om jag inte skulle rekommendera Kuba, men det gör jag. Det här är bara mina tips för Kuba för att få en bättre upplevelse.

Havet var fantastiskt, stranden jättefin. Solnedgången magisk. Havanna var helt klart värt ett besök och där fanns mycket att se och göra. Det som drar ner betyget för resan var nog maten och Sams matförgiftning. Det kan ju i och för sig hända var som helst, men det är första gången för oss. Hade det inte hänt, hade vi säkert ätit ute på restauranger mer och då hade maten förhoppningsvis varit godare. Orken högre och humöret bättre. Nu for ju tyvärr i alla fall en dag av semestern till spillo, bara för att vi inte orkade göra något.

varadero beach
bortkommen
varadero beach

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *