Torsdag betyder middagstips inför helgen. Det här måste ni testa! Inte för att jag brukar tipsa om dåliga recept, men vissa är kanske extra goda. Det här är ett sådant. Grekisk kycklinggryta med oliver och fetaost. Receptet är härifrån. För fyra personer som vanligt. Och som vanligt har jag inte helt följt receptet…. Jag skriver ut originalreceptet här och sedan hur jag gjorde.
Grekisk kycklinggryta med oliver och fetaost
1 kg kycklinglår
1 förpackning kalamataoliver
1 burk krossad tomat
½ kruka timjan
150 g feta
1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 kycklingbuljongtärning
1 krm kanel
1 tsk sambal oelek
1 msk oregano
½ msk rosmarin
salt, peppar
olja
(vitlöks)bröd
Tärna auberginen och lägg på ett fat. Blanda med ½ tsk salt och låt stå i 10 minuter. Häll bort eventuell vätska och låt torka på hushållspapper.
Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Jag hade två morötter för jag tyckte mina var små.
Fräs kycklinglår i lite olja i en stekpanna tills kycklingen fått lite stekyta. Jag brukar köpa det som heter Paistileike, vilket är kycklinglår utan ben. Passar utmärkt till gryta och mycket enklare att använda. Krydda med salt och peppar.
Stek auberginen i lite olja i en gryta i ett par minuter. Tillsätt lök, vitlök och morot och stek ytterligare några minuter. Jag hade även i en chili för jag hade ingen sambal hemma. Krydda med oregano, rosmarin och kanel. Här tillsatte jag även ungefär en matsked torkad timjan, för jag hade ingen färsk.
Tillsätt den stekta kycklingen, krossad tomat, 1½ dl vatten och kycklingbuljongtärningen. (Och sambal ifall du använder det). Låt sjuda i 15-20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Under tiden värmer du brödet. Jag brukar köpa vitlöksbaguetter från frysdisken.
Smula fetaosten och hacka oliverna. Jag är lite osäker på vad som menas med en förpackning i receptet, men så mycket du vill.
Strö fetaost, oliver (och hackad timjan) över grytan. Servera med bröd.
Jag tycker om den här typen av recept, speciellt inför helgen. Vanliga ingredienser, men känns ändå lyxigare. Lätt att laga, bara allt i en gryta. Perfekt matlåda till måndagen. Inget ris eller pasta att koka, utan bara äta med gott bröd. Ett glas rödvin på det ännu och livet leker 🙂
1