Jag har planerat att springa långpass imorgon, upp mot 20 kilometer. För att kunna göra det på bästa möjliga sätt krävs det en god uppladdning. Ett steg på vägen är att ha ätit bra. Dagens maträtt tror jag att kommer fungera bra som energi inför morgondagen. Det var dessutom gott, och enkelt att laga. Win-win-win. Jag försöker äta mer vegetariskt, ibland väljer jag substitut för kött, men gör annars enligt samma recept som med kött. Ibland blir det vegetariskt utan att jag ens tänker på det, som idag. Idag blev det svamppasta med spenat. Här är receptet för den som vill testa, för fyra. Eller en hungrig löpare, en man och en lunchportion till nästa dag.

Krämig svamppasta med spenat:

200 g svamp (jag hade champinjoner)
ca. 100 g babyspenat
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 burk creme fraiche
salt, peppar
valfri pasta

Hacka lök och vitlök. Dela svampen i två eller fyra delar, beroende på storleken. Skölj spenaten. Stek svampen i lite olja i en stekpanna. Under tiden kokar du pastan. Det tar ungefär lika länge att göra såsen som för pastan att koka.

Tillsätt lite mer olja i pannan och stek lök och vitlök. Jag hade en slatt vittvin hemma, jag hällde på det i det här skedet. Tillsätt spenaten i stekpannan och blanda runt. Det ser ut att vara massor av spenat i början, men minskar mycket i volym. Ta mer än du tror.

Häll på creme fraiche. Jag hade vanlig den här gången, inte mjölkfritt. Salta och peppra.

Nu är det i princip klart. Häll av pastavattnet, men spara lite ifall såsen behöver spädas ut. Blanda all pasta med all sås. Smaka av. Servera med parmesanost och mera svartpeppar om så önskas.

svamppasta

Lite pinjenötter ovanpå ännu och rätten hade varit perfekt. Nästa gång 🙂

Dela gärna