Springa i snö, funkar det?

Den senaste tiden känns det som om det har kommit mer snö varje dag. Har det inte snöat, har det varit svinkallt. Alldeles för kallt för mig för att springa. Minus 15 brukar vara min smärtgräns, både för att jag fryser ihjäl och för luftrörens skull. Jag blir så stel, trots att jag klätt mig enligt konstens alla regler. Men snö och löpning, hur funkar det? Kan man springa i snö?

springa i snö

Klart man kan springa i snö. Det är bara… lite tyngre. Det beror förstås också på ifall man springer på plogade vägar, eller springer på nysnö i skogen. Är vägarna plogade, märker jag egentligen inte så stor skillnad. Tempot blir kanske just lite långsammare, men så länge det inte är halt, påverkas inte mitt löpsteg mycket. Har jag mina icebugs på, påverkas inte steget överhuvudtaget. Då kan jag springa på som jag vill.

Det jobbigaste med att springa i snö, tycker jag, är att fötterna blir kalla. På de skor jag sprang med idag, fastnade det en massa snö. Jag kände att jag hade blöta fötter direkt. Jag fick stanna och stampa av snö både under och ovanpå skorna. Springer jag i djup snö blir risken också större för att trampa snett. Inte för att det är halt, men för att underlaget är bökigt. Då hjälper inte ens dubbskor. Ett litet felsteg och det kan vara löparvila i flera veckor. Jag som inte alls springer trail, är inte van att behöva parera fötterna.

springa i snö

Det är ändå ganska kul att springa i snö. Jag inbillar mig att det är bra för fötterna och benen. Att det är ett skonsammare underlag eftersom det är mjukt, än att springa på asfalt. Att det är bra för de små musklerna i fötterna att behöva parera steget. Att det är bra benträning att behöva plumsa fram i meterhöga drivor. Okej nu överdriver jag. Det är inte direkt så att jag springer i meterhöga drivor, men jag inbillar mig ändå att det är bra benträning.

Och visst är det fint?!

 

 

4

2 tankar kring ”Springa i snö, funkar det?

 1. Märta

  Ja visst är det fint! Jag tycker det är lättare att springa i lite djupare snö än i snöslask som är halvfruset, vilket vi oftast har här nere i Skåne. Fast just nu är det faktiskt vitt även här 🙂

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Halvfruset snöslask är det värsta! Så halt och knöligt för fötterna. Då gäller det verkligen att passa sig för var man sätter fötterna

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *