Spagetti bolognese med sojakross

Mitt nyårslöfte om att äta mer vegetariskt går fortfarande alldeles utmärkt. Vi testar oss igenom butikens utbud, nästa på tur att testas blev sojakross. Jag har testat på sojastrimlor tidigare, men sojakross är en ny bekantskap. Något vi garanterat kommer att använda oss av i fortsättningen. Hur enkelt som helst att använda. Ingen blötläggning behövs, bara att lägga i såsen medan den kokar. Gårdagens middag blev spagetti bolognese. Jag gjorde som jag brukar, jag bytte bara ut köttfärsen mot sojakross. Receptet ger till fyra rejäla portioner.

spagetti bolognese med sojakross

Spagetti bolognese med sojakross

1 stor lök eller två små
2-3 vitlöksklyftor
2-3 morötter
tomatpuré
2 burkar tomatkross
(rödvin)
ca 2 dl sojakross
färsk basilika
salt, peppar, olja

valfri pasta

sojakross

Skala och hacka löken. Finhacka vitlöken och riv morötterna. Stek i lite olja i en stekpanna. Det ska inte ta färg, utan bara bli mjukt.

Tillsätt ett par matskedar tomatpuré och rör om. Jag hade en öppnad flaska rödvin hemma och hällde på kanske en deciliter. Det behövs inte, men ger en mustigare smak till såsen. Häll på två burkar tomatkross och skölj burkarna med lite vatten.

 Tillsätt sojakrosset och blanda om.

Koka upp och låt sjuda en stund. Salta, peppra och krydda enligt smak. Här fuskade jag och hade en köttbuljongtärning… Jag satte även färsk basilika i.

Servera med valfri pasta.

Smaken då? Jag tyckte det smakade precis som vanlig bolognese med köttfärs. Jag märkte ingen bismak, inget med konsistensen och det ser till och med ut som köttfärs. Två tummar upp.

13

4 tankar kring ”Spagetti bolognese med sojakross

 1. Marias Memoarer

  Gott det ser ut! Jag har nån gång ätit liknande sås på jobbet, men då tyckte jag att konsistensen på krosset var typ som kattmat eller nåt, och smaklöst var det också. Smaklösheten berodde väl främst på kryddningen då, men konsistensen vet jag inte riktigt hur man kommer förbi. Eller så var det ett dåligt märke..? Ska kanske ge det en chans till och prova laga själv nångång 🙂

  Svara
  1. hopihopi Inläggsförfattare

   Jag tyckte mycket bättre om kross än om strimlor som jag testat tidigare. Strimlorna kan jag tycka har underlig konsistens ibland och vara smaklösa. De kräver rejält med kryddning 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *