Nyårslöftet att äta mer vegetariskt går sådär. Jag har inte många recept på lager som är lätta att ta till när inspirationen tryter. Det här kommer att gå in i kategorin, recept att laga fler gånger. Jag gillar kål, jag gillar curry. Currygryta med kål kan inte bli annat än bra. Receptet är ursprungligen härifrån, men som vanligt har jag ändrat på det. Jag skriver som jag gjorde. För fyra rejäla portioner.
Currygryta:
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
½ röd chili
en liten vitkål
2 msk garam masala kryddblandning
2 paket kikärter
400 ml kokosmjölk
2-3 dl vatten
olja att steka i
Couscous:
3 dl couscous
5-10 torkade aprikoser
1 dl hackade nötter
2 msk kokosflingor
2 msk sesamfrön
lime
Skiva löken tunt. Hacka vitlök och chili. Stek i lite olja i en stor gryta.
Skiva eller strimla under tiden vitkålen.
Tillsätt garam masala i grytan och stek i ett par minuter. Tillsätt vitkål och rör runt.
Häll på vatten och kokosmjölk och blanda. Salta och peppra enligt smak. Enligt originalreceptet skulle man även tillsätta kikärterna i det här skedet och låta allt koka i fem minuter. Jag hade massvis med kål och valde att låta det koka en längre stund först och sedan hälla i de avrunna kikärterna.
Koka couscousen enligt paketets instruktioner. Hacka aprikoserna och nötterna.
Lägg den kokta couscousen på ett serveringsfat. Strö över hackade aprikoser, nötter, kokosflingor och sesamfrön.
Servera med limeklyftor.
Smaklig måltid!
5