Hur börja äta mer vegetariskt?

Jag försöker äta mer vegetariskt och jag har blivit mycket bättre på det. Ganska ofta väljer jag vegetariskt från menyn på en restaurang. En god middag betyder inte längre automatiskt en blodig biff, utan jag äter hellre ärtrisotto. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att börja äta mer vegetariskt. Alla bilder i detta inlägg är på vegetarisk mat.

hur äta mer vegetariskt

currygryta med kål

Hur börja äta mer vegetariskt

Smyg in mer grönsaker i vanlig mat
En köttfärssås till pasta behöver inte bara innehålla köttfärs och tomatsås. Lök, vitlök och morot är alltid basen. Ifall jag har paprika hemma kan jag tillsätta det. Körsbärstomater passar utmärkt att lägga till.

Istället för att laga kycklingsås, kanske det kan vara kycklingsås med svamp? Eller med zucchini, paprika och kyckling?

Soppa är livet
När du känner dig redo för att testa helt vegetariskt är soppa ett enkelt sätt att börja på. Morotspurésoppa, spenatsoppa, batatpurésoppa, tomatsoppa, fransk löksoppa… Listan kan göras lång. En klick crème fraiche och några brödkrutonger på och du har en middag. Vegetarisk utan att du ens tänkt på det.
Ät vad du tycker om, bara vegetariskt
Tacos är hur lätt som helst att göra vegetariskt. I blandningen av alla grönsaker och sås, märks det ingen skillnad om det är köttfärs eller quorn. Det är ändå kryddorna som gör det, inte köttfärsen.

Istället för kycklingwok, gör wok med mifustrimlor.

 

recept på vegetarisk wok

Tomatsås till pasta? Ja men visst, sojakross är ett bra alternativ.

Gillar du chili con carne? Gör istället, chili sin carne. Mifu passar även här.

hur äta mer vegetariskt

En vegetarisk lasagne? Testa med linser, eller varför inte melanzane?

Hamburgare med halloumi? Ja tack!

Vegetariska rätter och recept
Ibland byter jag ut köttfärsen eller kycklingen, mot något vegetariskt protein, och gör som jag annars skulle göra. Ibland blir det att laga vegetariska recept och rätter, utan att byta ut något. Och utan att sakna något.

Heidis tips och trix

Jag har testat på de flesta substitut eller vegetariska protein det finns. Härkis, sojakross, sojastrimlor, quorn, mifu, pulled oats, tofu. Frysta, torkade, färska. You name it. Lite beroende på vad jag ska laga för mat, använder jag olika alternativ. Ifall jag vill ersätta köttfärs, väljer jag sojakross eller quornkross. Rätter där jag skulle använda kyckling, väljer jag istället mifustrimlor eller quornbitar. Tofu har jag inte riktigt lärt mig att tycka om, det kräver mycket kryddning för att smaka gott. Härkis och pulled oats har också lite av en bismak och är inte mitt första val.

quorn

Bowls är en go-to middag. Ta alla dina rester eller allt som är gott och lägg i en skål och kalla det middag 🙂 Ris i botten, majs, bönor, oliver, fetaost, gurka, tomat, crème fraiche och valfritt protein. Vi brukar ha falafel eller härkisbullar. Perfekt plockmat där alla kan ta vad de vill.

hur äta mer vegetariskt

Linser, bönor och kikärter är dina bästa kompisar. Jag skulle kunna leva på linser. Linssoppa, linsgryta, i lasagne, i en ljummen sallad, linsbiffar. Röda, gröna, eller svarta. Torkade eller förkokta. Det spelar ingen roll. Det finns alltid linser hemma. Ett paket linser och en burk tomatkross och middagen är räddad.

hur äta mer vegetariskt

Det indiska köket är en favorit och en stor inspirationskälla till vegetariska recept. Till exempel är Palak paneer gott, både med mifu, eller halloumi.  Jag får även inspiration från olika hemsidor och bloggar/instagram. Siri Barje har många bra recept.

Det måste smaka gott för att jag ska vilja äta det. Det kryllar av en massa vegetariska substitut i butikerna. Gillar man inte härkis eller tofu, finns det andra alternativ. Det finns dessutom en massa färdiga rätter att testa på, både i frysdisken, bland torrvaror och i kylskåpet. Jag gillar till exempel Knorr vego bites.

Mina favoritrecept

Svamppasta med spenat
Ett recept vi lagat många gånger, det är en favorit. Enkel att laga med några ingredienser, men smakar gott.

svamppasta

Palak Paneer
Jag har sett att Valio gör Paneer (ost), men jag har inte testat på den ännu. Vi brukar ofta göra med halloumi och det smakar lika bra.

Tikka masala med halloumi
Som sagt jag gillar indisk mat. Jag gillar även halloumi.

Sötpotatisenchiladas
En nyare bekantskap för mig, men definitivt något vi kommer att laga fler gånger.

vegetariska enchiladas

Makaronilåda med mifu
Det här äter vi, om inte en gång i veckan, så nästan. Vi äter aldrig vanlig makaronilåda mer, utan alltid det här. Det är mera som mac and cheese,  än vanlig makaronilåda och enligt mig mycket godare. Det här är också en typiskt exempel på hur jag inte kan läsa recept. Jag har aldrig märkt att det står eller. Att man antingen ska paprika, eller tomat, eller aubergine, eller kronärtskocka. Jag har alltid satt alltihop och undrat varför det inte ryms i formen 🙂 Men jag tycker det är godare så, annars blir det bara makaroner.

Vad är dina bästa tips för att äta mer vegetariskt?
2

4 tankar kring ”Hur börja äta mer vegetariskt?

  1. Pingback: Hur börja äta mer vegetariskt? - Träningsfeed

  2. Fredrika

    Brukar veckohandla o känns som det är billigare att äta vegetariskt. Brukar bli förvånad att det inte blir lika dyrt då man gör vegetariska rätter.

    Svara
    1. hopihopi Inläggsförfattare

      Jag tycker det är mycket billigare att äta vegetariskt, speciellt om man bara lagar på bönor och linser. Ifall det blir mycket ost, eller andra substitut, blir det dyrare.

      Svara
  3. Pingback: Bäst Blogflow 2020? » Bloggkommentatorn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *